Zdroj: www.researchgate.net, www.idnes.cz, Mgr. Shira Lenchewská, PhDr. Young W. Park

Proč nás mléko zajímá?

Živočišná mléka mají ve skutečnosti velmi podobný obsah. Jejich základem je voda, tuky, bílkoviny, laktóza, resp. mléčný cukr, minerály a stopová množství vitamínů a dalších látek.

Kravské, kozí, ovčí, velbloudí, koňské i oslí mléko jsou terčem zájmu z mnoha důvodů. Nejde jen o jejich podobnost s lidským mlékem, které by bylo možné využít pro naše vlastní děti, ale také možnou eliminaci alergií, využití v kosmetickém průmysl apod.

Nejobvyklejší kravské mléko na trhu reprezentuje okolo 85 % produkce. Bohužel ale okolo 7 % populace trpí alergií spojenou s bílkovinou obsaženou v kravském mléce. Navíc pokud člověk trpí alergií na mléko kravské, může – ale nemusí - stejně tak reagovat i na mléka jiných zvířat, neboť alergie se nevztahují výhradě jen ke kravské bílkovině.

Zde je dobré připomenout, že alergie a intolerance laktózy ksou dvě odlišné věci. Laktóza je mléčný cukr, který je těžce stravitelný pro celou pětinu české populace. Ve světě je to ještě více, neboť intolerance přímo souvisí s různými etniky. Proto celosvětově mluvíme až od 75 % populace trpících formou této nesnášenlivosti mléčného cukru.

Jaké mléko je nejlepší?

Rozdíly ve složení různých mlék jsou minimální, ale znatelné. Kvality jednotlivých mlék živočišného původu pěkně popisuje expertka dietologie, Mgr. Shira Lenchewská a PhDr. Young W. Park.

“Kozí mléko obsahuje minimální množství beta kasein A1 bílkovin, podobně jako mléko velbloudí. Beta kasein A1 nás zajímá, protože je to právě on, alergen obsažený v kravském mléce. Kozí mléko je navíc i mnohem lépe stravitelné než kravské. Nevýhodou kozího i velbloudího mléka je obvykle jejich vysoká cena,” uvádí Lenchewská.

V tradiční medicíně centrální Asie i Ruska se často používá místně dostupné koňské mléko, zatímco pro severní Afriku je běžné užívání mléka oslího. “Lidé pijí oslí a koňské mléko pro jeho hypoalergenní a ozdravné kvality. Především se jím léčí chronická hepatitida, vředy a také tuberkulóza,“ popisuje doktor Park. Tato mléka jsou lidskému nejpodobnější, a proto se zvažuje jejich využití u dětí s alergiemi.

Přestože Nový Zéland i Austrálie disponují prosperujícími chovy ovcí, ovčí mléko je ve většině světa neobvyklé a z celkové produkce jde o pouhé 1 %. Přitom doktor Park vyzdvihuje jeho kvality, “Ovčí mléko je v mnohém kvalitnější než kravské. Předčí jej vysokou koncentrací všech deseti klíčových aminokyselin a obsah ostatních ceněných látek je dokonce vyšší než u koz.”

Alternativy

Pokud se rozhodnete vyzkoušet nevšední druhy mléka, informujte se v obchodech se zdravou výživou spíš než u souseda na vesnici. Producenti mléka musí mít jistotu, čím jsou jejich zvířata krmena, neboť mléko může teoreticky obsahovat i jedy nebo jiné nevhodné látky. Hrozí, že je zvířata pozřou v zeleni nebo s nevhodným krmivem.

Nezapomeňme, že alternativy mléka můžeme hledat i v rostlinné říši. Argumentů pro i proti je celá řada a každý máme jiné důvody k tomu mléko pít, či jej naopak omezit.