Bolest zad a krční páteře je v poslední době velmi častou nesnází, s níž zápolí čím dál početnější skupina lidí. Kromě jiného jde i o důsledek moderní doby s technologiemi, jako jsou počítače a mobilní telefony, protože jsme při jejich užívání dlouhodobě v nepřirozené a statické poloze.

Bolest krku je pak způsobena blokádou krční páteře nebo napětím šíjových svalů. Myslet byste měli i na kvalitní spánek na zdravotních matracích a na vaši polohu při spaní, abyste si záda, jak se říká „nelámali“. Ve chvíli, kdy dojde k zablokování páteře, mohou se pro vás snadno stát běžné pohyby nemožné.

Krční páteř

Jedná se o nejpohyblivější úsek celé páteře, který přechází v páteř hrudní. Tato oblast je naopak úsekem nejméně pohyblivým. Protože je na ni připojen hrudní koš tvořený žebry a je spojený hrudní kostí. Právě z těchto rozdílů hybnosti je místo přechodu mezi krční a hrudní páteří velmi namáhanou oblastí. Ovšem stejně tak je vystavovaná velké zátěži i horní krční páteř, protože na první dva krční obratle nasedá poměrně těžká hlava.

Příznaky brzy ucítíte

Jakmile dojde k nějakým potížím s krční páteří, velice brzy zaznamenáte nepříjemnou bolest za krkem a budete vnímat omezenou pohyblivost. Pokud půjde o akutní potíž, může být jistý pohyb i zcela omezen. Častým průvodním jevem je také tupá vystřelující bolest do ramen a týlu, často se přidávají nepříjemné bolesti za očima a hlavy, poruchy citlivosti, brnění či pálení rukou a bolesti lokte. U někoho se se může objevit i hučením v uších a bolestmi mezi či pod lopatkami, hrudní páteře a také žeber.

Pomozte páteři vhodným cvičením

Nejlepší je vždy porada s fyzioterapeutem a zahájit pod jeho vedením léčbu zaměřenou na funkční aktivitu nejen jednotlivých skupin, ale i součinných částí svalů v tzv. funkčních řetězců. Významnou součástí terapie je také naučit se správně držet celé tělo, a to jak v běžném, tak v pracovním životě, při sportu a volnočasových aktivitách.

Je vždy podstatné postupně uvolnit napětí přetěžovaných měkkých tkání, které jsou tvořeny kůží, podkožím a svalovou povázkou a zároveň odstranit případné blokády a řádně protáhnout všechny přetěžované hyperaktivní svaly. Díky správné terapii a vašemu pilnému pravidelnému cvičení se brzy ve vašem těle navrátí rovnovážné napětí svalstva v oblasti krční páteře a šíje. Stejně tak ulevují při potížích s krční páteří teplé obklady nebo koupele.

Vyhněte se zbytečným rizikům

Bolesti krční páteře nikdy nezanedbávejte, protože to může mít nebezpečné následky. Nejde jen o nepříjemnou bolest a omezenou pohyblivost. V případě, kdy je bolest způsobena skřípnutím nervů, hrozí riziko trvalých následků, v horším případě i k ochrnutí.

Zdroje: www.fyzioklinika.cz, www.euc.cz, www.fyzioklinika.cz