Metličky a křečové žíly spoulu souvisejí

Když se mi v mládí začaly objevovat popraskané žilky na nohou, nijak mě to nepřekvapilo. Na metličky trpí všechny ženy z maminčiny strany rodiny. Jenže je vždy považovaly jen za kosmetickou vadu. Bohužel dnes již víme, že nedostatečná elasticita žilek je důvodem k tvorbě metliček i křečových žil a ty spolu úzce souvisí. Metličky jsou v podstatě nejlehčím stádiem křečových žil, ale neznamená to nutně, že dojde až na nejvážnější formu. Pro zpomalení jejich tvorby můžete používat léky, krémy na nohy či stahovací punčochy. Důležitý je také zdravý životní styl a dostatek pohybu.

Domácí léčba křečových žil

Všichni víme, že přírodní léčitelství, bylinné terapie či alternativní medicína nezaručí stoprocentní úspěch, ale za vyzkoušení stojí. Navíc metličky i křečové žíly můžete „léčit“ obyčejnými kuchyňskými ingrediencemi. Vyzkoušejte, co s popraskanými a deformovanými žilkami udělají ocet, rajčata, jíl, med či chmel.

Na metličky i křečové žíly vyzkoušejte rajčata a ocet

Pokud máte vlastní rajčata, můžete vyzkoušet potírání postižených míst rozkrojeným rajčetem. Doporučuje se především použití zelená nebo nezralá rajčata. Stejně tak můžete kůži potírat jablečným octem, anebo tyto dvě ingredience zkombinovat. Pro výrobu tinktury na postižené žilky budete potřebovat pět nedozrálých rajčat, která nakrájíte na plátky a vložíte do zavařovací sklenice. Rajčatové plátky zalijte jablečným octem, sklenice pevně uzavřete a nechejte louhovat. Uložte na tmavé místo na alespoň dva dny. Poté sceďte a vzniklou tekutinou potírejte postižená místa. Vždy nechejte působit alespoň 40 minut a následně opláchněte. První viditelné změny byste měli zaznamenat po třech týdnech každodenní aplikace.

Jílové zábaly na křečové žíly

Na začínající křečové žíly se také doporučuje použití jílu. Ten se dá koupit ve formě prášku, který je potřeba rozmíchat s vodou, anebo ho seženete jako hustou pastu vhodnou k okamžitému použití. Jíly jsou používány také pro své abrazivní vlastnosti na očistu pokožky. Jílové zábaly se doporučuje fixovat pomocí obinadel, případně překrytím nohou starým ručníkem. Kúru aplikujte denně po dobu jednoho měsíce, kdy byste měli zaznamenat viditelné zlepšení stavu metliček i křečových žil.

Sprcha a med zredukují metličky i křečové žílý

Medové zábaly se používaly dříve v kombinaci s horkou koupelí, kterou však u křečových žil nelze doporučit. Proto bych volila naopak studenou sprchu. Po osprchování se med nechá na postiženém místě jen několik minut a opláchne. První změny k lepšímu by měli být znatelné už po týdnu.

Co ještě pomáhá na křečové žíly?

I chmel se zdá být účinným prostředkem pro zlepšení stavu metliček a křečových žil. Používají se odvary i zábaly, a dokonce je možné chmel konzumovat ve formě nápoje. Dále se ujistěte, že máte dostatek vitamínu C a můžete vyzkoušet i oblíbenou koňskou mast.

Zdroje: https://vitalitis.cz, https://svetkreativity.cz, https://www.prozeny.cz