V křenu selském najdeme velké množství vitaminů C, B a E, z minerálů pak vápník, hořčík, železo a draslík, organické kyseliny, enzymy a fytoncidy. Díky těmto látkám má křen antibiotický efekt a posiluje obranyschopnost. Výluh z křenu pomáhá proti kašli a léčí záněty dýchacích cest.

Med má antibakteriální a antiseptické schopnosti. Navíc díky medu dostáváme do těla mnoho důležitých látek i energie, a oproti cukru nezatěžuje náš organismus.

Jak naložit křen do medu

Návod na přípravu je velmi jednoduchý. Postačí vám najemno nastrouhaný křen, který přidáte do stejného množství medu. Pečlivě promíchejte tyto dvě přísady dohromady, uzavřete do skleničky a uchovávejte v chladu. Pokud byste chtěli mít lék silnější, přidejte více křenu. Vyzkoušejte, jaká koncentrace křenu pro vás bude ještě snesitelná.

Užívejte třikrát denně jednu lžičku. Ráno nalačno, hodinu po obědě a večer před spaním. Takto vzniklá přírodní medicína má antibiotické účinky a prohřívá lidský organismus.

Křenový sirup pro slabší povahy

Pokud je na vás směs medu a křenu příliš silná, máme pro vás ještě jinou alternativu. 250 g nastrouhaného křenu zalijte teplou vodou a nechte 2 hodiny louhovat. Poté sceďte a vmíchejte 200 g medu se šťávou z jednoho citronu. Uzavřete do sklenic a skladujte na tmavém, chladném místě. Užívejte třikrát denně jednu polévkovou lžíci. Ulevuje při suché kašli a při škrábání v krku.

Využití zázračné směsi našich babiček

Vzniklou směs lze využít v několika různých případech. Pomůže vám zevně na špatně se hojící rány či zanícené klouby. Vnnitřně pomáhá při chřipce, nachlazení, proti rýmě, kašli a bronchitidě.

Křenu raději „s mírou“

Konzumace většího množství křenu může zdraví uškodit, a proto si tuto medicínku našich babiček dávejte jen po troškách a ne dlouhodobě. Křen totiž dokáže může způsobit podráždění sliznic a pokožky. Při zevním použití se může objevit u citlivějších lidí podráždění kůže, které připomíná popáleniny od slunce. Jestliže byste křen jedli příliš často ve větším množství, můžete si podráždit žaludek, střeva i ledviny. Těhotné a kojící ženy by se křenu měly raději vyhnout úplně.

Zdroje: rodicka.cz, zdrave.cz, dumazahrada.cz