Křen pěstovali už staří Egypťané, Řekové, ale i Germáni. A ačkoliv byl štiplavý, všichni ho pochvalovali. A není divu. Křen totiž ve své době sloužil jako afrodiziakum a propůjčoval milencům větší erotický požitek. Dnes se používá jako dochucovadlo pokrmů. Vzhledem k tomu, že má vysoký podíl vitaminu C, minerálních látek, silic a enzymů, měl by být součástí našeho (pod)zimního jídelníčku.

Strouhání kořene

Výhodou křenu je, že se prodává celoročně. Skladuje se v lednici (v misce s vodou či mikrotenovém sáčku), kde vydrží i rok. Při přípravě pokrmů s křenem se kořen strouhá. Popravdě, nejde moc o příjemnou činnost – kořen uvolňuje štiplavou vůni a navíc strouhání může jít dost ztuha. Proto je lepší kořen přes noc naložit do studené vody a ráno ho oloupat. Uvidíte, že vám pak práce půjde lépe od ruky. Nastrouhali jste více křenu, než potřebujete? Nevadí. Drť zakápněte trochou citronu a dejte zamrazit. Stejně tak jí můžete promíchat s ušlehanou smetanovou a nadávkovat do zavařovaček. V lednici vám vydrží pár dní.

Křen v kuchyni

Nejlepší využití křenu v kuchyni je v kombinaci s masem. Protože jde o velice aromatickou zeleninu, nejlepší je ji nakombinovat s jinou přísadou. Výborný je třeba křenový salát s jablky. Jak si ho uděláte? Nastrouhejte křen a smíchejte ho se stejným množstvím strouhaných jablek (tedy v poměru 1 : 1). Salát zakápněte citronovou šťávou, okořeňte špetkou soli a podávejte třeba s vejci, ovarem či uzeným masem. Strouhaný křen můžete použít i samotný v kombinaci s vařenými vejci, do majonézy, s hořčicí, tvarohovými pomazánkami nebo i k rybám. A to není všechno!

Štiplavá lékárnička

Křen byl už odpradávna považován za lék proti různým neduhům. Zkuste jeho účinky využít i dnes. Tady je pár konkrétních případů, kdy vám může ulevit:

První pomoc při nachlazení

Nečekejte, až se nemoc rozvine, a dopřejte si 3 x denně lžičku křenu s medem. Směs by měla být nadávkovaná v poměru 1 : 1.

Tlumič bolestí

Máte bolesti (čehokoliv)? Do nádoby dejte trochu strouhaného křenu a zalijte ho dvoucentimetrovou vrstvou octa. Směs nechte týden odstát a poté sceďte. Křenovou vodu používejte k masáži bolavých míst, například při migréně, ischiasu či zánětech nervů.

Pro posílení imunity

Zima se blíží a je potřeba se na ni připravit. Pokud máte křehkou imunitu, spolehněte se na křenovou šťávu. Jak ji získáte? Jednoduše: nakrájejte křen na kolečka, posypte je cukrem a nechte, ať pustí vodu. Tu pak třikrát denně užívejte po lžičce.

Proti padání vlasů

Nastrouhejte křen, přelijte ho převařenou vodou s kapkou octa. Směs vmasírujte do vlasů. Pomáhá nejen udržet vlasy na svém místě, ale je prevencí i proti lupům!

Jak „protáhnout nos“

Stačí nastrouhat křen a chvíli dýchat jeho výpary. Výsledek ucítíte okamžitě!

POZOR:

Máte dvanácterníkové nebo žaludeční vředy? Pak ze svého jídelníčku křen vynechte. Mohl by na vaše trávicí ústrojí působit zbytečně dráždivě.

Zdroje: www.nasezahrada.com, www.fresh.iprima.cz

Související články