Křenové placky se kdysi běžně používaly jako prostředek lidové medicíny a v současné době zažívají opět boom. Dokonale nahradí v mnoha případech pilulky proti bolesti a pomohou nejen s bolavými zády a klouby, ale i s nepříjemným nachlazením. Obsažené látky v křenu mají totiž silné protizánětlivé účinky.

Chcete znát pět způsobů, jak využít křen? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Abel & Cole:

Zdroj: Youtube

Křen neboli český ženšen

Tato zelenina byla odjakživa považovaná za bylinu mládí a pevného zdraví. Do střední Evropy se křen dostal v polovině prvního tisíciletí našeho letopočtu. Z období kolem roku 1500 př. n. l. pocházejí o této rostlině první zaznamenané zmínky, kdy byl křen jednou z pěti hořkých bylin, kterou jedli Židé během svátku pesach. V Evropě získal největší popularitu během 14. století, v 17. století se z něj v Německu a Británii dokonce vařilo tehdy módní křenové pivo. A svou oblibu si tato chuťově výrazná zelenina zachovala až dodnes.

Křen jako lék

Křen obsahuje nejen vysoké množství vitaminu C, ale i vápníku, draslíku, hořčíku, železa, zdraví prospěšných enzymů, organické kyseliny, fytoncidy a další užitečné látky. Celkově povzbuzuje a posiluje organismus. Zároveň zvyšuje vylučování trávicích šťáv a zlepšuje látkovou výměnu. Má silné antibiotické a antiseptické účinky, a proto je často doporučován při léčbě infekčních chorob. Výborně funguje při zánětech dýchacích cest, při zánětu močových cest a upravuje střevní mikroflóru. Křenu se dokonce přisuzují i protirakovinné účinky. Křenové placky také pomáhají při léčbě ischiasu a mnohých revmatických potíží. Obklady prohřejí a zregenerují bolavé místo do hloubky.

 Jak vyrobit křenovou placku

Nejprve si očistěte křen a nastrouhejte si ho tak 2 až 3 polévkové lžíce. Takto připravený ho vložte do misky a smíchejte se stejným množstvím hladké mouky. Přidejte trochu vody, 1 polévkovou lžíci octa a trochu nesoleného vepřového sádla. Směs pečlivě promíchejte, ve výsledku by vám měla vzniknout hustá kaše. Rozetřete ji na čistý obklad z plátýnka nebo gázy ve velikosti, kterou potřebujete.

Jak placku použít

Místo, na které budete křenovou placku přikládat, nejprve řádně potřete nesoleným vepřovým sádlem. Až poté použijte připravený obklad, který následně převažte čistým obvazem nebo plenou. Nechte jej působit do té doby, dokud placka nezačne hřát a lehce pálit. V tento moment ji odeberte, omyjte pokožku a osušenou ji potřete sádlem nebo výživným krémem. Další křenovou packu opět přikládejte až ve chvíli, kdy bude pokožka zklidněná a zmizí případné zčervenání.

Související články

Zdroje: www.ceskatelevize.cz, www.prostreno.cz, www.vitalplus.org