Znáte svou krevní skupinu?

To, jakou krevní skupinu mají, nejčastěji dobře vědí dobrovolní dárci krve. Krevní skupinu dědíme po rodičích, na jejím typu mají podíl oba. K jejímu určení se využívají antigeny tvořené bílkovinami nebo polysacharidy, tedy vlastností červených krvinek. Ne ve všech oblastech je zastoupení lidí s určitou krevní skupinou stejné. U nás se nejčastěji můžeme setkat s krevním typem A (42 % ) nebo 0 (32%), méně častým je typ B (18 %), nejvzácnější je typ AB (8 %). Znalost krevní skupiny je zásadní při krevních transfúzích. Krevní transfúze neidentické krevní skupiny by vedla k okamžité imunologické reakci a shlukování a rozpadu krvinek darované krve. K určité době se zvažovalo, že by lidé mohli mít informaci o své krevní skupině napsanou v občanském průkazu, ale nakonec se od toho upustilo. V případě transfúzí se vždy krevní skupina dotyčného zjišťuje.

Choroby častější u lidí s krevní skupinou A

Ze statistických dat lékaři vyčetli, že u lidí s krevní skupinou A se častěji než u ostatních objevují některé druhy rakoviny (karcinom tlustého střeva, žaludku, dělohy a vaječníků), ale také cukrovka, nemoci jater či ischemická choroba srdeční. Zatímco za genetické dispozice nemůžeme, svůj životní styl ovlivnit můžeme velmi výrazně. A právě správná životospráva hraje u zmíněných chorob nemalou roli. Neposlední řadě může pomoci také včasná prevence a to nejen návštěvou preventivní prohlídky u praktického lékaře, na kterou mají pojištěnci nárok 1x za dva roky. Zdravotní pojišťovny nabízejí také řadu programů zaměřených na různé skupiny lidí (podle pohlaví či věku), které pomáhají se včasným záchytem nejen nádorových onemocnění.

Snadnější nakažení koronavirem

Data o průběhu nákazy onemocněním covid-19 stále přibývají. I z nich je patrná souvislost s krevní skupinou pacientů. Evropští vědci se domnívají, že snadněji se onemocněním covid-19 nakazí lidé s krevní skupinou A. Riziko těžkého průběhu covidu-19 bylo u lidí s krevní skupinou A o 45 procent vyšší než u ostatních krevních skupin. Jak dále vyplývá ze zjištění v odborném časopise v odborném časopise The New England Journal of Medicine, nemoc u lidí s krevní skupinou mívá i těžší průběh.

Zdroj: www.ftn.cz, ct24.ceskatelevize.cz, www.anamneza.cz