Kruhy pod očima sice nepředstavují žádný závažný zdravotní problém, tvář ale díky nim působí unaveně a strhaně. Pokud se chystáte na důležitou schůzku, jsou tím posledním, čím chcete svůj protějšek upoutat. Většinou se těchto tmavých míst dokážete zbavit pomocí jednoduchých obkladů ze surovin, které najdete ve spíži či v lednici, a nemusíte spoléhat na drahé krémy a výživová séra. Kruhů se zbavíte dlouhodobě také úpravou návyků a jídelníčku. Pokud na kruhy pod očima nic nezabírá, mohou být ve vzácných případech i signálem závažnějšího onemocnění.

Čajový zázrak

Každá pleť je jinak citlivá a něco jiného na ni zabírá. Najděte svého favorita mezi přírodními likvidátory kruhů pod očima. Všechny rostlinné zábaly však raději předem vyzkoušejte na malém kousku pokožky, zda se nedostaví nechtěná reakce. Určitě nejčastějším trikem pro potlačení kruhů pod očima je přikládání čajových sáčků. A proč ne, když to skvěle funguje. Stačí dva sáčky černého či zeleného čaje louhovat několik minut ve vodě, pak z nich vymačkat přebytečnou tekutinu a nechat 10 až 15 minut vychladit v lednici. Na opláchnutý a osušený obličej sáčky přiložte a nechte alespoň čtvrt hodiny působit. Poté pokožku omyjte a hydratujte krémem. Postup opakujte ráno i večer, dokud potíže nezmizí. Aby pleť v okolí očí byla opravdu světlá a mladistvě vypjatá, aplikujte čajový zábal klidně třikrát denně.

Živá voda z okurky

Okurkové obklady působí na pleť chladivě, zklidní ji, zjemní a dodají hydrataci. Okurka pleť nabudí a zbaví únavy, navíc je jemná a nedráždivá, proto se hodí na všechny typy pleti. Jakmile se dostanete k okurce, přikládejte si slupky z ní na tvář a klidně i na krk či dekolt. Na redukci kruhů a váčků pod očima je lepší okurku nakrájet na tenká kolečka, která opět před aplikací vychladíte. Dejte si je na oční víčka večer před spaním alespoň na 10 minut. Chladivý účinek ještě znásobí vatový tamponek namočený ve vodě.

Bramborový obklad

I další zelenina nakrájená na plátky se doporučuje na likvidaci tmavých míst v okolí očí. Bramborové plátky se dají přikládat přímo na oční okolí, případně se brambora nastrouhá na jemno a zabalí do gázy nebo bavlněného hadříku. Bramboru nechte na očích opět asi 10 až 15 minut. Šťáva z brambor pokožku lehce vysušuje, je proto vhodná spíše pro osoby s mastnějším typem pleti.

Avokádová bomba

Zelené avokádo je přímo nadupané cennými živinami a minerály, v neposlední řadě poskytne i hodnotné tuky. Z avokáda se zaraduje celé tělo, dokonce i pleť či vlasy. Je totiž výborné pro výrobu masek a zábalů, vyzkoušejte ho také na pytle pod očima. Avokádo rozmačkejte na jemnou kašičku, kterou promícháte s pár kapkami citrónové šťávy. Naneste vzniklou směs na oční okolí, ale neváhejte ho použít na celý obličej. Po 20 minutách opláchněte vlažnou vodou. Avokádo můžete mít na obličeji klidně celou noc, v tom případě ale raději vynechte citrónovou šťávu.

Kávový zmizík

Kofein nepovzbudí jen tělo, ale vzpruží také pleť. Smíchejte jednu lžičku kávového lógru se stejným množstvím kokosového oleje a naneste na postižené místo. Po 5 minutách setřete pomocí vatového tamponku. Do kávové směsi se někdy doporučuje přidat také mletý pepř, ten ale raději vynechte, neboť bude působit dráždivě na oči i jemnou pokožku v jejich okolí.

Zklidnění bylinkami

Na citlivou oblast kolem očí jsou velmi vhodné bylinky, které pleť zklidní, srazí otok a zasvětlají tmavé kruhy. Připravte si nálev z některé ze zklidňujících a povzbuzujících bylin, do vychladlé tekutiny namočte vatový tamponek a přikládejte na oči dvakrát denně. Pro péči o oční okolí se hodí například maliníkové listí, fenyklová semínka, řepík lékařský nebo heřmánek pravý. Kůru můžete posílit aplikací kvalitního rostlinného oleje, který pokožku vyhladí a vyživí.

Dostatek spánku a tekutin

Přírodní prostředky a bylinné zábaly kruhy pod očima zkrotí, ale je možné, že se budou vracet a znovu objevovat. Proto je třeba zamyslet se nad tím, zda má vaše tělo dostatek spánku a dopřáváte mu přiměřené množství tekutin. Celkový vzhled pleti a její vitalitu ovlivňuje životní styl, vyvážený jídelníček, dostatek odpočinku a relaxace. Dlouhodobý výskyt kruhů pod očima, zvlášť ve spojení s dalšími obtížemi, může signalizovat i vážné onemocnění nebo špatnou funkci štítné žlázy, jater, ledvin či oslabenou imunitu.

Zdroje: www.fashionmagazin.cz, www.prozeny.blesk.cz