Solíte hodně nebo málo? Pokud jste typický český strávník, pak konzumujete zhruba třikrát víc soli, než se se doporučuje. Sůl, respektive sodík, který tvoří zhruba 40 % soli, je sice pro organismus nezbytný, ale jen v malém množství. Soli přijímáme hodně nejen proto, že si rádi polévku ještě dosolíme. Hlavním důvodem je celková skladba jídelníčku. Ten totiž obsahuje příliš mnoho potravin, které mají vysoký obsah sodíku, což si jen málokdo uvědomuje.

Které potraviny obsahují sodíku víc než je zdrávo? Překvapivě jsou to i takové, které si přímo se slanou chutí nespojujete a přeci mají sodíku příliš. Právě z tohoto důvodu byste je měli konzumovat s mírou. Podívejte se na toto informativní YouTube video z kanálu Nutrition Villa a zkuste udělat změny i vy svém jídelníčku.

Zdroj: Youtube

Potraviny bohaté na sodík

Překvapivě mnoho solí obsahují například krevety a další mořské plody, které jsou zdánlivě jen zmražené. Bohužel v mnohých těchto výrobcích je sůl pro zvýraznění chuti.

Konzervované a dehydrované polévky, omáčky a jiné polotovary zpravidla obsahují hodně soli, stejně jako kořenící směsi či vývar v kostce.

Uzeniny a zpracovaná masa jsou typickými potravinami, u kterých se neuvědomujeme, jak velmi vysoký obsah sodíku představují.

Sýry a kečupy

Sýry, a to i z malovýroby, či velmi přírodní varianty, jsou velmi slané. U mnohých je to také důvod, proč je nejde jednoznačně označit za zdravý výrobek. Určitě je konzumovat můžete, ale jen v omezeném množství.

Zeleninové džusy, ale také dipy, dressingy i kečup a další omáčky, byť kvalitní a z velkého množství zeleniny, jsou také příliš slané. Stejně tak jako výrazně slaná sójová omáčka.

Slané je také mnohé pečivo a nejen to, které je viditelně posypané krystalky soli. Všeobecně mívá obsah soli nižší celozrnné pečivo.

Lupínky a sušenky

Dnes už víme, že snídaňové cereálie nejsou nejlepší, co můžeme tělu ráno nabídnout, ale za problematické považujeme především přidané cukry a barviva. Mohlo by se proto zdát, že neslazené kukuřičné lupínky budou zdravější. Bohužel, tyto naopak obsahují hodně soli.

Překvapivě také sladké sušenky i slané krekry obsahují příliš mnoho soli. Do této kategorie jistě patří také slané oříšky, které však stačí jíst nesolené, abyste se sodíku vyhnuli.

Sodíková bomba

Pizza představuje doslova sodíkovou bombu, pokud vezmeme v úvahu všechny zmíněné příliš slané potraviny, které navíc téměř všechny na pizzu patří. Omáčky, sýry, uzeniny, ty všechy na pizze jsou. Navíc, když je taková pizza z  mraženého polotovaru, pak už není co dodávat. Pizza je plná sodíku!

Co může sodík napáchat?

Strava obsahující příliš velké množství sodíku je za mnoha zdravotními problémy a riziky. Viditelné problémy jsou jen ty se zadržováním vody v těle. Všechny ostatní jsou však skryté a přijdeme na ně, až když se projeví jako zdravotní komplikace.

Co tělu hrozí při zvýšené konzumaci sodíku? Mezi nejvýznamější onemocnění a rizika patří:

  • Vysoký krevní tlak
  • Riziko kardiovaskulárních onemocnění
  • Poškození ledvin
  • Riziko mrtvice
  • Zadržování vody
  • Dehydratace
  • Riziko vzniku osteoporózy
  • Riziko vzniku rakoviny žaludku

Související články

Zdroje: www.uzdravim.cz, istyle.htgetrid.com