I některé bylinky jsou otužilé

Přestože se většina léčivých bylinek při mrazivých teplotách v zimě schová do země, některé nízkým teplotám bravurně odolávají. Proto se nemusíte ani teď v lednu vzdávat jejich blahodárných účinků pro váš organismus. Které to jsou a můžete si je nasbírat?

Mnohé se dozvíte ve videu:

Zdroj: Youtube

Jitrocel kopinatý

Jedná se o velice známou bylinku s výraznými protáhlými listy, které jsou také zelené po celou zimu, a proto jitrocel můžete sbírat i nyní. Rostlina obsahuje velké množství účinných látek a dokonale pročišťuje nejen krev, ale i plíce a žaludek od všech nečistot a choroboplodných látek. Jitrocelový čaj nebo sirup je vhodný na kašel, všechna chřipková onemocnění, nachlazení a bronchitidu.

Krvavec menší

Krvavec menší je vytrvalá mrazuvzdorná bylina, která běžně dosahuje výšky kolem 40 cm. Bylinku najdete snadno po celé naší vlasti, přestože původem pochází z oblasti Eurasie a Severní Ameriky. Jedná se o rostlinu s velmi výraznými zelenými listy, kterou najdete i pod sněhem. V chladném období krvavci rostou nové mladé výhonky, a tak je můžete sbírat po celou zimu.

Kromě bylinkového nálevu k pravidelnému popíjení, můžete krvavec použít i namísto petržele do polévek. V lidovém léčitelství se používá k čištění krve, podpoře trávení či ke stimulaci srdeční činnosti. Působí silně antibioticky, snižuje krvácení a tlumí menstruační bolesti.

Smetánka lékařská

Listy protizánětlivé pampelišky najdete také velice snadno. Věděli jste, že je skvělá při únavě a slabosti? Smetanka se často používá k podpoře správné činnosti trávicího traktu, protože napomáhá vylučování trávicích šťáv, žluči a žaludečních kyselin. Stejně tak pozitivním způsobem ovlivňuje játra a ledviny. Napomáhá také odstraňovat z organismu toxické látky.

Kopřiva

Stejně tak si můžete v tomto období nasbírat mladé výhonky kopřivy. Přestože se momentálně nejedná o vzrostlou rostlinu, o to má větší koncentraci všech účinných látek. Pokud víte, ve kterých místech rostou v létě kopřivy, určitě tam narazíte na čerstvě vyrašené malé rostlinky.

Jedním z nejúžasnějších účinků kopřivy je její schopnost čistit organismus od usazenin kyseliny močové, odvádět žlučové usazeniny z cest žlučovodů a zlepšovat činnost jater. Díky tomu odejde z těla značné množství škodlivých látek. Kopřiva je také výborná proti průjmům a střevním infekcím. Harmonizuje celkovou látkovou přeměnu a povzbuzuje vytváření pankreatických enzymů.

Sléz

Jeho výrazné tmavě zelené listy nepřehlédnete. Tato bylinka je silně dezinfekční a působí protizánětlivě. Sléz obsahuje třísloviny, sliz, silice, barviva antokyany, organické kyseliny, vitamíny a mnoho dalších velmi cenných látek. Slizovité látky zvlhčují sliznice a pomáhají při suchém kašli a zánětech dýchacích cest, což se právě teď v období častého nachlazení hodí. Kromě jiného obsahuje sléz i železo a hodí se při léčbě chudokrevnosti. Pomůže vám i při nepříjemných migrénách, bolestech zubů či otocích. A pokud vám bude smutno a budou vás přepadat chmurné myšlenky, využijte jeho schopnosti potlačovat úzkost a špatnou náladu.

Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, www.tvojemisto.cz, www.herbalista.cz