Ořechy patří ke zdravému mlsání.
Zdroj: Shutterstock.com

Které ořechy jsou nejlepší? Po kterých se nejvíc tloustne a po kterých zhubnete

Hrst ořechů lze považovat za zdravou svačinku, po které můžete bez výčitek sáhnout, když vás honí mlsná. Kromě rozličných minerálů a vitamínů řady B oříšky obsahují omega-3 masné kyseliny důležité pro správnou funkci mozku a regulaci cholesterolu v krvi. Který druh je nejzdravější a který bychom měli při dietě pojídat s mírou?

Pokud se snažíte zhubnout, vysoká kalorická hodnota ořechů vás může odradit. Ve 30 g většiny druhů se skrývá 160 až 190 kalorií, takže když u televize schroupete stogramový sáček ořechové směsi, přihodíte do těla více energie, než kdybyste snědli tabulku běžné čokolády.

Rozdíl je ovšem v nutriční hodnotě. Zatímco spolu s čokoládou si organismus zaplácnete cukrem a rostlinnými tuky nevalné kvality, ořechy vám dodají tuky zdraví prospěšné, a k tomu ještě vlákninu, bílkoviny, minerální látky a vitamíny B a E, které jsou v běžné středoevropské stravě upozaděny.

Při porovnání jednotlivých druhů nám jako nejdietnější vycházejí mandle, jejichž kalorická hodnota stojí na nejnižší příčce 160 kcal na 30 g. Ze všech ořechů obsahují nejvíce vitamínu E (až 40% doporučené denní dávky!) a podle výzkumu jejich pravidelná konzumace dokáže snížit hladinu cukru u osob s diabetem. (Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition)

Pro zdraví a štíhlou linii stačí hrstka oříšků denně. Pro zdraví a štíhlou linii stačí hrstka oříšků denně. Zdroj: Shutterstock.com

Nižší kalorickou hodnotou se mohou pochlubit také oříšky kešu a pistácie, musíme je ale konzumovat nepražené a nesolené. Přidaná sůl bývá problémem i u oříšků burských, které mají sice kalorií více, ale zato jsou nabité vitamínem B1 a B3, vápníkem, hořčíkem a draslíkem, takže chrání srdce a snižují riziko rozvoje cukrovky. Buráky jsou tedy velmi zdravé, měli bychom si však na nich pochutnávat v jejich přirozené, nesolené podobě.

Podobné nutriční složení jako mandle mají i oříšky lískové, je v nich jen o něco více kalorií. Podle vědeckých studií pravidelné chroupání lískových oříšků snižuje hladinu špatného cholesterolu a zlepšuje funkci krevního oběhu.

V našich končinách tolik oblíbené ořechy vlašské se s dietou příliš nekamarádí, kvůli zvýšenému obsahu tuků jejich kalorická hodnota stojí na vyšší straně spektra. Přesto se jim vyhýbat zcela nemusíme, výzkumy totiž ukázaly, že pojídání vlašáků zlepšuje nejen krevní tlak, ale také výkon mozku.

Zbývá ještě zmínit ořechy brazilské, nazývané také para ořechy. O nich je známo, že obsahují velké množství selenu, což je významný antioxidant chránící tělo například před rakovinou prostaty. Všeho moc ale škodí, dokonce i selenu, a tak se nedoporučuje jíst více než 1 až 3 para ořechy denně. (Zdroj: https://www.health.com/weight-loss/)

Akční letáky