Všechno, co sníme, určitým způsobem ovlivňuje náš organismus. Přispívá k hubnutí nebo naopak k nabývání na váze, dodává nám více či méně energie, působí na stav pokožky i všech orgánů v těle, ale také mohou buď prospívat, nebo škodit buňkám.
V posledně zmiňovaném případě jde kromě jiného také o působení některých v potravě přijatých látek jako urychlovačů stárnutí buněk a s nimi i celého těla. To nechceme, proto bychom měli vědět, kterých potravin se raději vyvarovat.
Jakým potravinám bude lepší se vyhýbat? To vám prozradí youtubové video od
HealthNormal:
Čerstvost je důležitá
Jednou z hlavních zásad, kterých bychom se měli držet, je pravidlo čerstvých potravin. Z toho tedy jasně vyplývá, že čím upravenější a hotovější jídlo si v obchodě koupíme, tím hůř. Je sice mnohem jednodušší ohřát si “hotovku” v mikrovlnné troubě, ale taková porce obsahuje tolik dochucovadel a konzervantů, že bychom si s nimi raději neměli častěji zahrávat.
Jednou za čas se nic nestane, ale pravidelnou konzumací se projíme ke stáří mnohem rychleji. Navíc vysoký obsah sodíku nás nutí více pít, čímž zbytečně zatěžujeme ledviny.
Smažením hodně riskujeme
Dalšími potravinami, nebo spíše způsobem jejich úpravy, jsou smažená jídla. Všichni máme rádi řízky, nebo třeba koblihy, ale uvědomujeme si, kolik oleje s nimi spolykáme? Není vidět, ale to neznamená, že jej nekonzumujeme. Navíc v takovém jídle přítomné volné radikály působí na buňky doslova destruktivně, což se brzy projeví hlavně na pokožce. Živit se hranolky z fastfoodu a karbanátky tedy určitě není správná volba.
Zapomeňte na "zobání"
Abychom se dokázali oprostit od většiny takových škodlivin, měli bychom se vzdát i dalších pochoutek, jako jsou chipsy a další drobnosti, kterých “uzobneme” často víc, než se nám zdá. Tak zvané trans tuky, které jsou v nich obsažené, zvyšují hladinu nežádoucího cholesterolu na úkor toho, který je pro organismus důležitý. Tím trpí srdce i další orgány.
Uzeniny nejsou dobrá volba
Každého jistě napadne, že ani uzeniny nejsou tím nejlepším řešením hladu. Stejně jako ve smažených jídlech, i zde jde o vysoký obsah sodíku a obecně solí, které nadměrně zatěžují organismus a mohou vyvolat tak zvaný oxidační stres.
Tento proces poškozuje buňky a vede k rychlejšímu stárnutí. Navíc je v sázce také zdraví srdce, ale nejen to. Dlouhodobá vysoká konzumace uzenin může být příčinou zánětů zažívacího traktu, chronických onemocnění a někteří ji dokonce spojují s rozvojem rakoviny tlustého střeva.
Alkohol opravdu s rozumem
Určitě vám rodiče od mládí vštěpovali, že alkohol je sice v některých případech téměř neodmítnutelný, ale měli bychom jej konzumovat ve velmi rozumné míře. Důvodů je mnoho a opilost a s ní spojené problémy jsou jen tou nejviditelnější špičkou celého ledovce.
Jeho neblahé účinky poznáme celkem brzy na svém zevnějšku. Jak je dobře známo, alkohol způsobuje dehydrataci, a tak se můžeme brzy při pohledu do zrcadla zhrozit svraštělé pokožky, kterou jedna sklenice vody rozhodně do bývalé kondice nevrátí.
Raději vodu, než limonádu
Podobně jako alkohol, i když na jiném principu, škodí také slazené a sycené nápoje. Sladkosti bychom měli obecně pokud možno vynechat, ale v limonádách si cukru všímáme ještě méně často, než v zákusku.
Nenechme se proto ukolébat myšlenkou, že jde o neškodnou záležitost. Není to pravda, což nám po poměrně krátké době zvýšeného příjmu takových nápojů jasně sdělí váha, ale nejen ta. Molekuly cukru se dokáží vázat na bílkoviny a vytváření s nimi látky, poškozující kolagen a elastin. To nemůže vést k ničemu jinému, než k předčasnému stárnutí pokožky.
Pečivo ani káva nejsou ideální
Potravin, kterým bychom se měli pro zachování mladistvého vzhledu vyhnout, je samozřejmě ještě více – mohli bychom pokračovat bílým pečivem, kávou a dalšími. I když se to na první pohled zdá nemožné, není tak složité zvyknout si na změnu k lepšímu a místo nezdravých potravin začít konzumovat zdravou a vyváženou stravu, bohatou na vitamíny, minerály a antioxidanty. Poděkuje vám hlavně vaše tělo.
Zdroje: www.webmd.com, www.healthline.com, fortune.com