Dejte stopku nezbedným bacilům a virům, které teď poletují skoro všude! Podpořte svou celkovou imunitu a zdraví zázračnou polévkou, jež tyto nástrahy eliminuje. Obsahuje samé zdravé suroviny, které jsou plné významných látek prospěšných našemu organismu. A navíc vás v chladném počasí i příjemně zahřeje.

Jak připravit kuřecí polévku, která vás postaví na nohy? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Recepty bez brepty:

Zdroj: Youtube

Koření proti nachlazení

Z kuřecí polévky si můžete velice snadno připravit pokrm, který vás dostatečně obrní proti všem nástrahám zimního počasí nebo vám urychlí případnou léčbu. Způsobí to použití ingrediencí, které vám pomohou případným nesnázím čelit, případně bojovat. O které se konkrétně jedná?

Zázvor

Zázvor je známý nejen svou prohřívací funkcí, ale zároveň se jedná o superpotravinu se silnými antioxidačními účinky, která značně ovlivňuje dobrou obranyschopnost celého organismu. Podporuje také kvalitní trávení, má vliv na normální hladinu cukru v krvi a pozitivně působí na činnost srdce.

Kurkuma

Kurkuma má neméně zajímavé vlastnosti a účinky. Nejčastěji se při vaření používá ve formě prášku nebo jako součást směsi kari koření. Stejně tak lze však využít i čerstvý oddenek, podobně jako u zázvoru. Kurkuma má také silné antioxidační účinky a přispívá k normální funkci jater a celého pohybového aparátu. Má silné protizánětlivé účinky a má velice příznivý vliv na imunitu.

Kuřecí polévka s kuskusem, kurkumou a zázvorem

Nejprve omyjte 260 g kuřecích prsou, vložte je do cca 1,7 l vody nebo kuřecího vývaru a nechte je pozvolna vařit po dobu 30 minut. Uvařené maso vyjměte a po lehkém zchladnutí jej natrhejte nebo nakrájejte na menší kousky.

Na řadu přichází zelenina

Následně si očistěte 1 větší mrkev, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 středně velkou cibuli, 25 g zázvoru a 3 stroužky česneku, které pokrájejte na malé kousky. Pak na předem rozpáleném oleji orestujte nejprve cibulku, jakmile zesklovatí, přidejte postupně připravenou mrkev, celer, zázvor a česnek.

Dejte polévce čas

V tento moment zaprašte zeleninu trochou kurkumy, přidejte 60 g kuskusu a zalijte připraveným kuřecím vývarem, v němž jste vařili maso. Nechte veškeré ingredience společně povařit tak 10 minut a na závěr polévku dochuťte pár kapkami citronové šťávy, nasekanou petrželkou, solí a pepřem.

Můžete servírovat

Povařené a připravené maso vložte do polévky, ale můžete jej podávat i samostatně. S touto polévkou doma jistě sklidíte úspěch, a navíc bude celá rodina zdravá jak řípa.

Tip na závěr

Místo kuskusu můžete do polévky přidat quinou, je vhodná i pro jedince, kteří trpí intolerancí na lepek. Stejně tak můžete využít domácí polévkové nudle.

Související články

Zdroje: www.ceskyobed.cz, www.apetitonline.cz, www.fresh.iprima.cz