Staří Indové se bez koření neobešli. Používali je k ochucování jídel, aby byla krásně barevná, šťavnatá a voňavá… Ale zároveň to byl pro ně lék. Jejich stará medicína – ajurvéda – využívá už tisíce let koření jako prevenci proti různým nemocem.

Třeba takový fenykl se přidává do pokrmů, protože podporuje činnost a očistu ledvin. Koriandr zase patří mezi oblíbené „čističky“ těla. Zbaví organismus všech zbytečných jedů a toxinů. Proto se jedlíci koriandru dožívají většího věku…

Autor příspěvku Zdraví z přírody vám ukáže, jak využít kurkumin. Více se dozvíte na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

Kurkumin zlepší i vzhled

Mezi oblíbené druhy koření dodnes patří i kurkuma. Její součástí je žluté barvivo kurkumin, které funguje zároveň jako lék. Říká se o něm, že chrání buňky před poškozením a tím pádem zlepšuje imunitu a prodlužuje mládí.

Zároveň se o něm ví, že je „posilovačem“ jater a první pomocí při trávicích obtížích. Ale bohužel je tu jeden háček. Kurkumin se špatně vstřebává do krevního oběhu a tudíž hrozí, že jeho léčivé schopnosti nakonec nepadnou na úrodnou půdu. Ale naštěstí je tu řešení.

Síla ve dvou...

Indové ale přišli na způsob, jak kurkumin dostat do těla. Používají ho totiž společně s černým pepřem! Není tajemstvím, že černý pepř obsahuje látku piperin, která mimojiné napomáhá lepšímu vstřebávání kurkuminu do lidského organismu.

Zároveň funguje i jako rychlá medicína na trávicí obtíže. A navíc, obě koření – tedy kurkuma i černý pepř – mají protizánětlivé účinky, takže tělo nebude zbytečně bolet a chřadnout.

Kam s kořením?

Pokud chcete čerpat výhod tohoto „kořenícícho dua“ , měli byste si vyrobit vlastní kořenící směs. Jak na to: Směs kurkumy a pepře smíchejte dohromady v poměru 4 : 1. Koření pak využijte k dochucování  různých specialit.

Hodí se například do tradičních míchaných vajec, kterým propůjčí krásnou chuť, vůni a barvu. Přidat ho můžete i do dušené zeleniny nebo polévky s orientálním základem.

Zajímavé ale je, že kurkuma se hodí i do ryze českých jídel jako je krupicová polévka nebo saláty s pikantním zálivem. Neprohloupíte, když ji zamícháte do rýžových pokrmů nebo orientálních smoothie. Určitě vás jídlo nakopne a dodá vám spoustu energie.

Související články

Zdroje: www.zdravoslav.cz, www.kampotskypepr.cz