Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, ceskozdrave.cz, cs.wikipedia.org

Zlatá kurkuma nesmí chybět

Kurkuma je v posledních letech velmi doporučována i vědci. Je to částečně móda, ale také fakt, že kurkuma je koření s mnohými pozitivními zdravotními účinky, jichž by byla škoda nevyužít. Kurkuma se sice v našich kuchyních zabydlela už dávno, ale především jako součást směsi kari. Právě kurkuma, lépe řečeno žluté barvivo zvané kurkumin, stojí za zemitě zlatou barvou tohoto druhu koření, který známe v sušené mleté podobě.

U nás se s čerstvým kořenem spíš nesetkáte. V Indii a dalších zemích Asie i Blízkého Východu, kde se kurkuma pěstuje a používá v místní kuchyni, můžete v obchodech koupit kořen podobný zázvoru, který je na řezu jasně oranžovo žlutý. Tyto čerstvé kořeny se před sušením a mletím vaří. Ať už vám kurkuma chutná, nebo ne, je to koření léčivé. Proto byste měli vědět, co s ním.

Co dělá kurkumin s naším zdravím?

Kurkuma je zajímavá především svými protizánětlivými účinky, množstvím antioxidantů i vlivem na kognitivní funkce. To vede k domněnkám, že by mohlo být toto koření, respektive kurkumin, významným pomocníkem například při léčbě Alzheimerovy choroby a dalších onemocnění snižujících funkce mozku.

V některých kulturách patří až k uctívaným potravinám, které se používají i pro léčbu rakovinového bujení. Západní lékařská věda se však zdráhá a látky testuje. Zatím se však dá říci, že kurkumin slibovaný efekt na tělo má, jen nevíme jak významný. Ví se však, že bohulibé vlastnosti má především žlutý kurkumin, který už nyní můžete zakoupit v lékárnách mezi potravinovými doplňky.

V jakých kombinacích je nejlepší kurkumin konzumovat vám poradí autroka z kanálu Food Faith Fitness.

Zdroj: Youtube

Jak kombinovat kurkumu

Pokud se rozhodnete místo tabletek a kapslí konzumovat koření, měli byste vědět, že v případě kurkuminu je důležité, jak budete kurkumu konzumovat. Proto je dobré vědět, že látky obsažené v kurkumě jsou rozpustné v tucích. Konzumace se tedy doporučuje v kombinaci s kvalitními oleji, jakými jsou například olivový olej nebo avokádo.

Související články