Kurkuma neboli indický šafrán

Jedná se o prášek, který se vyrábí ze sušeného oddenku sytě žluté barvy kurkumovníku dlouhého. Získává se z něho během několikahodinového vaření a sušení, kdy se poté drtí a mele na směs různé hrubosti. Nejčastější formou je však velice jemný prášek.

Rostlina, která je velmi blízká zázvoru, pochází svým původem z Jižní Asie, a tak není divu, že největším producentem tohoto koření je právě Indie. V závěsu je hned Čína, Srí Lanka, Peru a Jamajka.

Kouzlo spočívá v kurkuminu

Koření má svou typicky žlutou barvu díky přítomnosti látky kurkumin. V podstatě se jedná o žluté barvivo, které se podílí na zásadních účincích kurkumy, a kromě jejích zdravotních benefitů se využívá především v indické a asijské kuchyni jako dochucovadlo a také jako skvělý konzervant.

Zázračné účinky kurkumy vám odhalí ájurvédský masér a provozovatel ájurvédských lázní Vladimír Mazal ve videu:

Zdroj: Youtube

Jedná se o zdravotní zázrak

Velkou vzácností v kurkumě je podle vědeckých studií vysoká koncentrace antioxidantů polyfenolů, zvaných kurkuminoidy. Jedná se o látky, které pomáhají chránit buňky v těle před oxidačním stresem a podstatně snižují aktivitu kyslíkových radikálů, které mohou být příčinou mnoha nenávratných poškození organismu.

Kurkuma to umí se záněty

Kurkuma je známá svými silnými protizánětlivými účinky, což je pro tělo nesmírně důležité. Díky tomu je mnohdy ochráněno před vznikem či rozvojem mnoha chorob, obzvláště těch chronických a degenerativních. Obsažený kurkumin totiž dokáže zvýšit hladinu katelicidinu a díky tomu jste chráněni před mnoha virovými, bakteriálními i plísňovými infekcemi.

Bystří mozek

Dalším zdravotním benefitem je podpora funkce mozku. Obsažený kurkumin totiž zvyšuje jeho schopnost a výkonnost, protože ovlivňuje obnovovací procesy a množení nervových buněk. Kurkuma by tak mohla být v budoucnu využita při léčbě nemocí jako jsou Alzheimerova choroba nebo mozková mrtvice.

Chrání srdce

Kurkumin se také značně podílí na snižování rizik vzniku srdečních onemocnění, která jsou v současnosti na předních příčkách důvodů úmrtí. Nejenže omezuje negativní vliv volných radikálů a potlačuje záněty, ale pomáhá také k lepší funkci endotelu, tedy vrstvy buněk na vnitřním povrchu srdce a krevních i lymfatických cév.

Má protirakovinný účinek

Vzhledem k protizánětlivým a antioxidačním schopnostem má kurkuma i velký význam v prevenci před obávanou rakovinou. Léčivé látky z rostliny se využívají při léčbě rakoviny pokožky, plic, úst, slinivky břišní, žaludku, jater, jícnu, tenkého střeva, tlustého střeva, močového měchýře, prostaty, děložního čípku, prsu a dokonce i lymfomů. Kurkumin totiž redukuje růst nových krevních cév v nádorech a také brání tvorbě metastáz.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.novinky.cz, www.zdravi.euro.cz, www.bylinkyprovsechny.cz