Tento nápoj nádherné žluté barvy a skvělé účinnosti si doma připravíte docela snadno.

Kurkumové mléko – ingredience

Na jednu porci budete potřebovat následující ingredience

2 dcl rostlinného mléka, například kokosového, 1 čajovou lžičku najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 čajovou lžičku mleté kurkumy, 2–3 mletá zrnka pepře

Všechny ingredience se dají koupit běžně v supermarketu, kokosové mléko by mělo být pokud možno nepřislazované.

Postup na připravu kurkumového mléka

Pak už stačí nalít kokosové mléko do kastrolku, přidat ostatní přísady a směs uvést do varu. Nechte ji na mírném stupni nebo plameni vařit zhruba 5–10 minut. Pokud byste měli pocit, že je směs už příliš hustá, můžete přidat trošku vody. Po svaření tekutinu přeceďte a nechte trochu vychladnout, aby se dala konzumovat. Zlaté mléko se pije teplé, nejlépe hodinu až dvě před spaním. Můžete ho pro zmírnění intenzivní chuti přisladit medem.

Tento nápoj má díky obsahu kurkumy a zázvoru silné protizánětlivé účinky, kurkuma má výborný vliv na klouby a mozkové funkce. Protizánětlivý zázvor také příznivě ovlivňuje klouby a kosterní svalstvo. A přidaný pepř díky obsahu alkaloidu piperinu zlepšuje absorpci a protizánětlivé účinky ostatních dvou ingrediencí a příznivě ovlivňuje trávení. Protizánětlivé účinky má již samotné kokosové mléko, které kromě toho obsahuje množství vitaminů a minerálů.

Druhá varianta léčivého nápoje

Pokud vám přijde zázvor příliš ostrý, můžete vyzkoušet ještě jednu variantu receptu. Základ je stejný:

2 dcl rostlinného mléka, můžete pro změnu vyzkoušet třeba mandlové, 1 lžička mleté kurkumy, dále půl lžičky skořice, špetka kajenského pepře, 1 lžička medu a půl lžičky másla

Postup je také podobný, mléko nalijete do kastrolku, přidáte ostatní ingredience (kromě medu) a povaříte na mírném plameni, stačí 3 minuty. Nechte opět trochu vychladnout, aby se nápoj dal pít, ale má se pít co nejteplejší. Před vypitím přidejte med. Tento nápoj je výborný i na zklidnění a prohřátí organismu, je proto také vhodné pít ho před spaním.

Domov zázračné kurkumy

Původ kurkumy můžeme hledat v jižní Asii, především Indii, kde roste kurkumovník dlouhý. Mleté koření kurkuma nebo také indický šafrán pochází ze sušeného mletého oddenku této vytrvalé, až 1,5 vysoké byliny. V oblasti svého původu se používá nejčastěji v kuchyni, a to nejen pro svoji výraznou, hořčici podobnou chuť, ale také pro svoji krásnou žlutou barvu a schopnost prodlužovat trvanlivost potravin. Kurkuma je též hlavní ingrediencí kari koření. Její nejúčinnější složkou je flavonoid kurkumin. Ten kurkumě dává charakteristickou žlutou barvu, ale kurkuma je také díky němu významným antioxidantem, podporuje správnou funkci jater, působí protizánětlivě a má příznivý vliv na imunitu a celkovou vitalitu organismu.

Zdroje:

fresh.iprima.cz, www.vylectese.cz