Gou qi, goji, jagody goji, wolfberry, Lycium chinense, red medlar, murali, godži nebo Lyciet, to vše jsou různá označení pro kustovnici čínskou, která v odlišných částech světa dostala rozdílná pojmenování. Po celém světě je však obdivována pro jedno, a tím jsou úžasné zdraví prospěšné účinky na lidský organismus.

Kustovnice čínská – pěstování

Podle oblasti, kde se kustovnice pěstuje, vykazuje různý podíl účinných látek. Záleží hlavně na půdě a klimatu. Kustovnice se snadno pěstuje jak ze semen, tak vyzrálými bylinnými řízky. Pro výsadbu ze semen je nejvhodnějším obdobím březen až květen. Ráda se ovšem i přemnožuje, takže je vhodné ji pěstovat pouze tam, kde nemůže utlačovat okolní rostliny. Jedná se o rostlinu vhodnou do prostředí suchého a teplého léta a zároveň tuhých zim. K pěstování na plantážích v Číně se využívají klonálně množené kultivary. Rostliny ze semen se zde nepěstují. Z hlediska teplotních zón se hodí pro pěstování v zónách 6–9.

Kustovnice čínská – pěstování v Česku

V našich zeměpisných šířkách je možné kustovnici čínskou (Lycium chinense) pěstovat bez obav. Nevymrzá, nevyžaduje speciální stanoviště ani půdu. Vyhovují jí lehce zásadité půdy s pH mezi 7-8, na živiny bohaté lehké půdy. Nepotřebuje stanoviště na přímém slunci, snese i polostín. Nevyhovují jí pouze přemokřené půdy. Jedná se o celkově odolnou dřevinu, takže snadno obráží a rozrůstá se.

V příznivém prostředí kustovnice rychle odnožuje a může zplanět a stát se dokonce obtížným plevelem. Výsev semen se provádí poměrně brzy z jara. Na jaře provádíme také řez starších rostlin. V červnu až srpnu získáváme z rostlin zelené řízky, v zimním období pak řízky dřevnaté. Mladé semenáčky ponecháváme raději v prvním roce ve skleníku přezimovat. Rostliny kustovnice se dají množit rovněž oddělky a odkopky. Pro přesazování sazenic do volné půdy můžeme využít hnojivo. To uložíme do vykopaných jam o hloubce 20 cm a šířce 30cm. Jámy dostatečně před výsadnou sazenic prolijeme vodou. Do zeminy je možno zapracovat také písek, ideálně v objemu jedné třetiny celkového množství zeminy. Okolo vysazených rostlin rozložíme mulčovací kůru či jiný vhodný mulč. Má-li rostlina velké množství výhonů, provádíme v létě prořezávku. Odstraňujeme také plané výhony, jež nenesou žádné plody a rostlině zároveň ubírají živiny. Plody dosahují zralosti obvykle v průběhu října, kdy se zároveň sklízejí.

Jak koupit skutečně kvalitní rostliny

Jestliže jste se rozhodli pro nákup rostlin pro další pěstování, měli byste se blíže zajímat o to, jak staré (veliké) jsou prodávané rostliny, v jak velikém kontejneru (objemu) jsou pěstovány, o jaký konkrétní kultivar se jedná atp. Jen díky těmto informacím můžete zjistit, co lze od rostlin očekávat, zda vám budou ve vašem prostředí plodit, jaký bude výnos. Problém je s dozráváním plodů kustovnice ve vyšších nadmořských výškách. Např. na na webu zahradnictví Kruh zmiňují, že v jejich nadmořské výšce (450 m. n m.) nemají pozitivní zkušenosti s plodností kustovnice čínské.

Byť je možné rostliny kupovat i v e-shopech, ideální je vždy osobní odběr. V nabídce se nejčastěji objevují tyto kultivary:

  • Lycium barbarum 'Sweet Berry', nenáročná odrůda na pěstování i stanoviště, plně mrazuvzdorná, skromná na zálivku.
  • 'No. 1' - kultivar s velkými, výrazně sladkými plody o velikosti od 2 do 2,5 cm. Odrůda na půdní podmínky nenáročná, plodit začíná obvykle třetím rokem od výsadby.
  • kustovnice čínská (Lycium chinensis) 'ANNY' dorůstající okolo 2,5 metru výšky, velkoplodý kultivar.
  • Velmi sladkou chutí vyniká oranžovoplodá kustovnice čínská 'Amber Sweet', rovněž velkoplodá odrůda.

Kustovnice čínská vs. kustovnice cizí

Kustovnice čínská (Lycium chinensis) bývá snadno zaměňována s kustovnicí cizí (Lycium barbarum). Jako plody goji jsou označovány plody obou dvou těchto druhů. Kustovnice cizí je však považována za invazivní rostlinu. Proto je dobré naučit se tyto dva druhy kustovnice od sebe odlišovat. Co do léčebných účinků se nedoporučuje zaměňovat kustovnici čínskou a kustovnici cizí. Celkově existuje okolo sta druhů kustovnic, z nichž 4 druhy rostou i u nás. Všechny patří do čeledi lilkovitých (Solanace). Jsou to keřovité rostliny s fialovými květy trubkovitého tvaru. Keře dorůstají výšky mezi 50 až 100 cm. Jejich plody jsou dužnaté bobule. Kustovnice čínská se od kustiovnice cizí liší kalichem, který je minimálně trojcípý a korunními cípy, které jsou na okrajích pýřité. Listy jsou zelené a obvykle širší. Dodnes jsou i v dendrologických odborných textech často tyto dva druhy spojovány. Je možné, že kustovnice čínská je ustálená kulturní forma či hybrid kustovnice cizí, jak upozorňují na webu botany.cz.

Jakou mají plody goji chuť

Svou chutí připomínají plody kustovnice čínské nejčastěji kombinaci šípků, brusinek a třešní. Někomu ale spíše připomínají rajčata. Sušené plody voní po rozinkách, datlích, někdy po sušených brusinkách. Kromě lahodné chuti a vůně nám tyto plody nabídnou ještě celou řadu pozitivních účinků na lidský organismus. Z nutričního hlediska patří goji k nejhodnotnějším a nejslibnějším potravinám současnosti.

Vitamíny v plodech kustovnice čínské

Některé zdroje tvrdí, že goji plody obsahují 5x více vitamínu C než pomeranče. V rostlinné říši patří goji rovněž mezi nejbohatší zdroj karotenu. Obsahují zinek, železo, selen, vápník, flavonoidy, mastné kyseliny a množství vitamínů skupiny B (riboflavin a thiamin) a dále vitamíny C a E (tokoferol). Goji plody mohou obsahovat 2x více karotenoidů než mrkev. Působí rovněž jako velmi silný antioxidant. Z minerálních látek obsažených v plodech goji jmenujme ještě alespoň železo, zinek, měď, chrom a mangan, které jsou zde zastoupeny v poměrně hojné míře a pak jsou tu ještě stopové prvky, selen a kobalt.

Goji v čínské medicíně

Čínská tradiční medicína považuje goji (gou qi), tedy drobné červené bobule doslova za přírodní zázrak. Původem je kustovnice čínská z Himalájí. Dnes se však pěstuje hlavně v Číně, Koreji, Tibetu a v Japonsku. Již v letech 1368, kdy začala v Číně vládnout dynastie Ming, byly o goji učiněny první zmínky, které oslavují její skvělé účinky na zdraví, vitalitu a dlouhověkost.

Účinek goji při léčbě patogenních stavů plic, ledvin, srdce, jater a sleziny je spojován s tradiční čínskou medicínou a veškerými záznamy, které o ní byly dříve vedeny. Dlouhodobé užívání těchto plodů zpomaluje proces stárnutí, takže goji je považována za rostlinu věčného mládí. Čínská medicína rovněž mnohokrát upozornila na význam goji a její konzumace v souvislosti s podporou potence a mužské plodnosti. Goji je zvlášť doporučována osobám trpícím vysokým krevním tlakem a lidem žijícím v dlouhodobém stresu.

Goji – účinky

Plody goji při pravidelné konzumaci celkově vylepší stav organismu. Ne nadarmo bývají goji označovány jako elixír mládí nebo superpotravina. Jaké účinky tedy můžeme očekávat?

  • Působí antibakteriálně
  • Posiluje imunitu
  • Podporuje potenci a mužskou plodnost
  • Doporučuje se osobám s vysokým krevním tlakem
  • Pročišťuje organismus, je vhodná po nadměrné konzumaci alkoholu
  • Snižuje hladinu cukru v krvi
  • Zpomaluje stárnutí, zlepšuje paměť
  • Odbourává stres
  • Posiluje zrak, zklidňuje podrážděné oči, léčí tupozrakost a světloplachost
  • Pomáhá při redukci hmotnosti
  • Snižuje riziko vzniku rakoviny prostaty a prsu
  • Působí jako afrodiziakum
  • Působí proti nespavosti a zlepšuje kvalitu spánku
  • Pomáhá udržovat pleť pružnou a svěží
  • Působí proti bolestem hlavy
  • Omezuje bolesti
  • Zlepšuje stav kloubů, léčí ischias, artritidu
  • Pomáhá při závratích
  • Ulevuje při vyčerpávajícím kašli, horečkách a otocích
  • Prostředek proti množení nádorových buněk
  • Prevence dny
  • Snižuje riziko srdečních onemocnění
  • Prevence chřipky a nachlazení

Redukční dieta s goji

Goji se významnou měrou podílí na detoxikaci organismu. Proto je také využívána u všech typů diet, a to včetně redukční diety. Redukce hmotnosti se následně projevují jako důsledek očisty organismu a podpory správného fungování metabolismu. Velice nízký glykemický index goji zaručuje v těle zpomalený příjem a využívání cukrů. U osob konzumujících kustovnici čínskou bylo prokázáno, že netrpí extrémním hladem a déle u nich přetrvává pocit sytosti.

Goji - čaj

Tradiční čaj z goji lze připravit snadno z ¾ litru vody a 3 čajových lžiček sušených plodů goji. Plody vaříme po dobu 3 minut ve vodě a poté scedíme. Čaj můžeme přisladit lžičkou medu. Popíjíme ho v průběhu celého dne po doušcích. Pití čaje se doporučuje ukončit před 17. hodinou kvůli spánku. Plody z čaje je možné zkonzumovat. Některé zdroje doporučují dochucení zeleného či bílého čaje plody goji.

Kustovnice čínská – denní dávka

Bez obav můžeme plody goji nazvat vitamínovou bombou nebo přírodní lékárnou. Odborníci doporučují konzumovat plody kustovnice čínské v množství 6–15 suchých plodů denně, což odpovídá jedné polévkové lžíci. Při konzumaci vyššího množství se mohou u citlivějších osob projevovat potíže se zažíváním. Při konzumaci většího množství goji před spaním mohou být zaznamenány problémy s nespavostí. Různé zdroje se v doporučovaném množství goji na den rozcházejí. Vždy je ale důležité znát při dávkování zdravotní stav pacienta či běžného uživatele. Děti od 18. měsíce věku již mohou také konzumovat goji. Je třeba jim ji ale postupně zařazovat do jídelníčku.

Goji v kuchyni

Goji nalezne v kuchyni různé uplatnění. Využívá se jak v čerstvém, tak v syrovém stavu, ale také ve formě sirupu, kapslí, tablet, džusu, či vína. Ve Vietnamu se běžně konzumují i mladé listy a výhonky kustovnice čínské jako zelenina. Dále se zde využívá i kůra sušených kořenů.

Kustovnice čínská, tedy její plody goji, se s úspěchem uplatní i v naší kuchyni. Goji se dá konzumovat na mnoho odlišných způsobů. V Asii jsou lidé zvyklí přidávat kustovnici například do kuřecích vývarů vařených spolu s ženšenem. Jedná se o tradiční čínský kuřecí pokrm s goji. Stejně tak to platí i pro nakládání, které se dělá společně s ženšenem a slívami do lahve s alkoholem. Tomuto tradičnímu čínskému likéru se říká maotai.

Sušená kustovnice se dá využít i v koláčích s tvarohem, kde nahradí rozinky nebo brusinky. Případně toto ovoce naopak doplní. Koláče s tvarohem připravte podle oblíbeného receptu a nakonec nahoru na tvarohovou náplň nasypejte hrst sušených plodů goji máčených společně s rozinkami v rumu. Vypěstujete-li si dostatečné množství goji, můžete si z něj běžným postupem vyrobit také léčivé víno.

Bio goji

Někdo se může v případě sušených plodů obávat obsah oxidu siřičitého. Úkolem této látky je zachovat u kustovnice přirozenou barvu i u sušených plodů. Oxid siřičitý je ve větším množství, než je 10 mg/kg, považován za alergen. Pravidelnou konzumací goji dosáhnete posílení imunity a snížení různých druhů kožních alergií, a to stojí za to, byť s určitým obsahem oxidu siřičitého, kustovnici konzumovat. V našem zeměpisném pásmu není prakticky možné setkat se s čerstvou goji, pokud si ji sami nevypěstujeme. V čerstvém stavu vydrží plody goji nepoškozené maximálně den až dva. Nejsou dostatečně trvanlivé a odolné proti pomačkání. To je důvod, proč se přistupuje k jejích síření.

Goji můžete získat v sušené formě i v bio kvalitě. Bio Goji nesmí obsahovat žádné, ani stopové množství oxidu siřičitého. Pravidelné konzumace bio goji v množství až 30 ks ovoce na den se netřeba obávat. Toto množství však již nezvyšujte, a to hlavně ne na začátku, kdy goji teprve začleňujete do svého jídelníčku.

Jak goji konzumovat

Goji se dá konzumovat jak ve formě čerstvých, tak i ve formě sušených plodů. Goji se přidává do jogurtů, sušenek, koláčů, smoothies. Zpracovává se však i do formy nejrůznějších typů tyčinek s přidanými cereáliemi, nebo čokoládou rovněž v bio kvalitě. Čerstvé goji plody se hodí jako přídavek do ovocných salátů anebo k výrobě pečených čajů, kde se kombinují s dalšími druhy ovoce. Z čerstvých plodů se může také lisovat šťáva, nebo vařit čaj chutnající podobně jako šípkový čaj. Goji lze přidávat do pokrmů jak při pečení, tak při vaření.

Goji sušené plody

Sušené plody goji jsou poměrně tvrdé, svraskalé a mají oranžovou barvu. V sušené formě jsou plody sice malé, ale dosti tvrdé. Mohou se proprat studenou vodou a nechat okapat. Zjemnit chuť i tvrdost goji dokážou i mléčné výrobky, do kterých goji chvíli před konzumací nasypejte.

Speciální sušení mrazem šetrné pro vitamíny

Díky speciálnímu sušení mrazem (lyofilizace) je možné v plodech zachovat maximum vitamínů, minerálů i antioxiodantů, stejně, jako je tomu u ovoce čerstvého. Proto se touto cestou úpravy ubírají i pěstitelé a dovozci goji. Tento proces vytvoří z goji křupavé plody bez přidaných cukrů a jakýchkoli konzervantů. Zpracovávány jsou touto metodou zvláště výběrové plody. Lyofilizace má oproti klasickému zmrazení plodů výhodu v tom, že nedochází k dehydrataci ovoce a rozkladu vitamínu C a A. Jedná se tedy o technoloii, která vitamínové vlastnosti tohoto ani jiných druhů ovoce nijak neochuzuje.

Goji juice

Ve specializovaných prodejnách nebo přes internet si můžete zakoupit Goji juice, šťávu neobsahující konzervanty, sladidla, ani barviva. Protože goji šťávy tohoto typu prošly jen pasterizací, zachovávají si maximum léčebných látek.

Vedlejší účinky goji

Při předávkování hrozí průjem. Doporučuje se rovněž vyhnout se konzumaci goji v době těhotenství a kojení. Lidem s alergií na rajčata ořechy, broskve a tabák může alergii způsobit také konzumace goji plodů. Goji by neměli užívat ani lidé s nízkou hladinou cukru v krvi a lidé, užívající warfarin – lék na ředění krve nebo osoby s nízkým krevním tlakem a lidé s chronickými zánětlivými či gastrointestinálními problémy.

Užíváte-li léky a rozhodli jste se konzumovat také goji jako doplněk stravy a své léčby, pak byste měli tento záměr konzultovat se svým lékařem. Nedoporučuje se konzumovat goji namísto předepsaných léků.

I nadále zůstává kustovnice čínská a její plody zdrojem dalšího zkoumání z hlediska zdravotních účinků na lidské tělo. Vědci vyvracejí nejrůznější mýty spojené s touto superpotravinou a zároveň zkoumají další oblasti působení goji na lidský organismus.

Bohužel, při pěstování kustovnice na čínských plantážích se používají v nemalé míře i pesticidy. Pokud dojde k překročení jejich povoleného limitu, dochází ke stahování výrobku z prodejní sítě.