Co je to superpotravina

Popularita plodů goji rok od roku roste. Může za to fenomén superpotravin, od nichž doufáme, že nám pomohou s různými zdravotními neduhy. Poprvé bylo označení, vztahující se na potraviny s vysokým obsahem vitamínů a minerálních látek, použito na počátku 20. století. Označení určitých potravin za superpotraviny někteří odborníci kritizují. Spojují ho totiž s promyšleným marketingem různých firem. Proto zůstává na laboratořích a vědcích, aby otestovali, zda jde jen o prodejní strategie nebo mají různá semínka a plody opravdu tak Blahodárný vliv na zdraví člověka.

Co je goji

V tradiční čínské medicíně se plody kustovnice využívají již po staletí. Známá je jako doplněk stravy a konzumuje se často v podobě čaje. Obsahuje sloučeniny nazývané fytochemikálie, které zahrnují polysacharidy, beta-karoten a zeaxanthin. Polysacharidy jsou primární charakteristikou bobulí goji. Jedná se o základní zdroj vlákniny. Studie provedená na stárnoucích myších zjistila, že polysacharidy v bobulích pomohly zlepšit imunitní funkci a zvýšit celkovou antioxidační aktivitu v těle. Beta-karoten je zase zodpovědný za krásnou oranžovo-červenou barvu plodů kustovnice čínské. Jak je nám známo, beta-karoten je nezbytný pro zdraví očí, kostí, pokožky a vývoje buněk. Množství beta-karotenu v goji patří mezi nejvyšší ze všech jedlých rostlin. Zeaxanthin hraje klíčovou roli při podpoře imunitního systému. Mnoho vědců věří, že může zabránit makulární degeneraci. Tedy progresivnímu poškození zraku, ke kterému dochází, když se zhoršuje centrální část sítnice nebo makuly tzv. žluté skvrny.

Zázračné goji bobule:

1. Chrání oči

Jedna studie uvedená v časopise Optometry and Vision Science Americké akademie optometrie zjistila, že se seniorům, kteří po 90 dní pili šťávu z bobulí goji, významně zvýšila hladina zeaxanthinu a dalších antioxidantů. Také byli více chráněni před degenerací buněk odpovědné za glaukom.

2. Poskytují podporu imunitního systému

Bobule goji obsahují velké množství vitamínů A a C, podobně jako jiné bobule, včetně borůvek a malin. Tyto vitamíny jsou důležité pro budování imunity a při prevenci nemocí od nachlazení po rakovinu. To potvrdil výzkum na myších, který zjistil, že plody kustovnice mohou zabránit růstu nádorů a zvyšovat účinnost léčby rakoviny.

3. Podporují zdraví pokožky

Může za to již zmiňovaný beta-karoten, který snižuje podráždění pokožky, chrání před UV zářením a zneškodňuje volné kyslíkové radikály, které jsou známé jako „urychlovače procesu stárnutí pleti“.

4. Stabilizují hladinu cukru v krvi

Výzkum z roku 2015 potvrdil, že goji vyrovnávají hladinu inzulínu a glukózy v krvi. Také zvyšují „dobrý cholesterol" HDL u lidí s diabeten 2. typu.

5. Zlepšují depresi, úzkost a spánek

Lidé, kteří pili 120 ml šťávy z bobulí kustovnice čínské, na konci studie potvrdili, že cítili více pohody a spokojenosti, zlepšilo se jim zažívání, měli více energie, zvýšil se jim sportovní výkon a zlepšila se jim kvalita spánku.

6. Zabraňují poškození jater

V tradiční čínské medicíně má goji v léčbě onemocnění jater nezastupitelnou roli. Výzkum na lidských buňkách potvrdil, že bobule bránily nárůstu nádoru. U laboratorních myších se zase zjistilo, že goji pomohla v prevenci onemocnění jater způsobeného alkoholem.

Jak goji používat?

Ve většině obchodů koupíte sušené plody. Ty si můžete přidat do smoothie, snídaňové kaše, jogurtu, salátu, koláčů, dezertů nebo i sladkých omáček. Pokud se vám sušené bobule špatně kousají, nechte je na několik hodin v hrnečku s vodou. Nabobtnají a vodu poté můžete vypít. Také je můžete mít v kabelce či batůžku a na svačinu si dát malou hrst, jako to třeba děláte s oříšky.

Zdroje: www.medicalnewstoday.com, www.ctidoma.cz a www.lidovky.cz