Období voňavých květů černého bezu právě nastává. Je ho všude kolem nás tolik, že opravdu nejde nejen přehlédnout, ale připomíná se i svou pronikavou vůní. Víte, že ho můžete využít pro své zdraví, chuťové buňky, ale i lepší figuru?

Pokud vás trápí nadměrné množství vody v těle, využijte černý bez. Nasbírejte si jeho obrovské květy, ovšem jen v čisté přírodě, nikdy ne v blízkosti dopravního provozu! Můžete si z něj vyrobit letní drink, čaj, sirup, víno, likéry, anebo vynikající džem.

Jak si džem z květů černého bezu připravit? Podívejte se ve videu:

Zdroj: Youtube

Černý bez (Sambucus nigra)

Tento poměrně známý keř dosahuje často i výšky kolem 5 až 7 metrů. Jeho charakteristickým znakem jsou bílé drobné květy a poté černé bobulky, které vyrůstají v hustých plochých trsech. Narazíte na ně všude tam, kde je dostatek vláhy a živná půda. Zdravotní výhody černého bezu zaznamenal už kdysi Hippokrates, ale jako léčivá bylina se využíval už i dávno před ním. Vždy je však potřeba rostlinu tepelně ošetřit vařením nebo sušením.

Hubněte a odvodňujte se černým bezem

Protože se jedná o silný antioxidant, měli byste účinků černého bezu určitě využívat. V případě zavodněného organismu vám napomůže s rychlejším vylučováním nadměrné vody z organismu. Květ černého bezu vám zajistí výborný detoxikační účinek a vaše tělo se tak zbaví nechtěných usazených toxinů. Hlavně kyseliny močové - proto je také výborným pomocníkem při léčbě dny a revmatu. Stejně tak tento květ pomáhá s léčbou nemocí ledvin a močových cest.

Kúra z odvaru z květů černého bezu

Přelijte 2 polévkové lžíce sušených květů půl litrem vroucí vody a nechte 10 minut pod pokličkou louhovat. Po uplynutí této doby přeceďte a můžete po doušcích popíjet. Pokud si jej chcete osladit, tak nejlépe medem.

A protože vás čekají i horké dny, nechejte odvar vychladnout, přidejte do něj pár kostek ledu a pár lístků čerstvé máty. Tento odvar pravidelně popíjejte po dobu 4 týdnů. A do zásoby si vyrobte i džem, který vám přijde k chuti po celý rok, až nebudou čerstvé květy k dispozici.

Džem z černého bezu

30 květů černého bezu, které neomývejte, abyste se nezbavili užitečného pylu, vložte do velkého hrnce a zalijte 2,5 l čisté vody. Přidejte citronovou kůru ze 2 bio citronů a také vymačkanou citronovou šťávu. Přiklopte pokličkou a zahřejte na plotýnce. Od bodu varu nechte vařit ještě 15 minut na mírném stupni. Následně stáhněte a nechte obsah odstát 24 hodin.

Druhý den přeceďte roztok z černého bezu přes plátýnko do čisté nádoby a přidejte 2,5 kg krystalového cukru, 2,5 až 3 sáčky želírovacího prostředku a dle konkrétního druhu vařte tak dlouho, jak uvádí návod na obalu. Dejte vařit a během zahřívání sbírejte tvořící se pěnu. Po uplynutí doporučené doby, snižte teplotu a můžete začít porcovat.

A přímo do skleniček

Do předem sterilizovaných skleniček plňte ještě vařící džem a ihned pevně uzavřete těsným víčkem. Každou sklenici řádně utáhněte a otočte dnem vzhůru. V této poloze nechte sklenice až do úplného vychladnutí.

Související články

Zdroje: www.ordinace.cz, www.fresh.iprima.cz, www.zezahradydokuchyne.cz