K bylinkám lidé vždy vzhlíželi s úctou a pokorou. Mnohé kdysi vzbuzovaly i nádech tajemství, protože jim byla přisuzována magická síla. Vždy se však používaly nejen k dochucení jídel, ale i k léčbě nemocí a ke zkrášlení a kultivaci těla.

Bylinky jako jedinečné dochucovadlo

Každý zkušený kuchař nedá na bylinky dopustit. Dodávají připravovaným pokrmům dokonalé aroma, a to nejen během vaření, ale i v čerstvé podobě na talíři. Každé jídlo je díky bylinkám mnohem více svěží a lépe stravitelné.

První písemné zmínky o vaření s bylinkami pocházejí z období Sumerské říše. Hojně se používaly i ve starověkém Egyptě a Řecku. Starověcí Řekové údajně nejvíce milovali majoránku, tymián a šalvěj. Dnes stojí na vysoké příčce popularity hlavně jemně pikantní pažitka, petrželka, máta, bazalka a exotický koriandr. A není výjimkou, že se bylinky využívají i na sladká jídla a dezerty.

Bylinky jako zdroj zdraví

Dalším významným bonusem bylinek je, že nabízejí i řadu zdravotních výhod. Používat se dají nejen čerstvé, ale i sušené. Hodí se nejen do salátů, ale i do omáček, polévek, marinád, dresinků a pečených pokrmů. Nejen, že bylinky dodají vašim jídlům lahodný rozměr, ale lze jimi nahradit sůl. A také jsou z nich vynikající čaje, tinktury, mastičky a krémy.

Bylinky jsou vydatným zdrojem vitamínů, éterických olejů, minerálů a dalších účinných látek. Povzbuzují chuť k jídlu, podporují lepší trávení a účinně napomáhají správnému fungování organismu. Kolik toho o bylinkách skutečně víte? Otestujte se v našem kvízu!

Kvíz: Jak dobře znáte bylinky?

Související články

Zdroje: www.denik.cz, www.toprecepty.cz, www.apetitonline.cz