Zdroje: cs.medlicker.com, www.prozeny.cz,cs.wikipedia.org

Dna: Nemoc králů

I když budou mnozí namítat, že dna nemusí nutně souviset s obžerstvím, pravdou je, že například tolik masa a alkoholu jako si můžeme dopřát běžně dnes, měli v minulosti možnost konzumovat skutečně jen bohatí lidé či ti, kteří byli přímo u zdroje. Proto se také říká, že dnou nejvíce trpěli králové, kněží nebo řezníci.

Je však jisté, že dna je dědičná a 60 % pacientů se dnou k tomuto onemocnění získalo predispoice od předků. Dna však také souvisí s metabolickými a dalšími onemocněními. Specifickou roli hraje také obezita.

Pokud trpíte dnou, pak dobře znáte nejen nepříjemnou bolest a otoky, které postihují většinou klouby či nárt nebo typicky palec nohy. Máte-li s tímto onemocněním několikaleté zkušenosti, pak už také tušíte, které přešlapy v jídelníčku vás budou bolet, jindy vás postihne záchvat nečekaně. Čím to je? Na vině jsou puriny.

Dna, potraviny a puriny

Poslechněte si krátké povídání o dně a hyperurikémii na YouTube kanále ProCare, kde MUDr. Alexandra Frolkovičová mluví o novinkách v pohledu na stravu pacientů se dnou.

Zdroj: Youtube

Jak paní doktorka Frolkovičová zmiňuje, doposud opravdu platil dlouhatánský seznam nevhodných potravin, který už od pohledu osoby trpící dnou demotivoval. Díky neobvykle obsáhlému výčtu nehodných potravin bylo nesmírně obtížné dietu dodržovat. Lidé tak neustále hřešili proti ideálnímu jídelníčku a pro mnohé byla prostě taková dieta neudržitelná.

Jak už bylo zmíněno ve videopříspěvku, potraviny obsahující takzvané puriny jsou pro dnu nevhodné a je jich opravdu mnoho. Právě puriny se mohou v těle přeměnit na kyselinu močovou, která se pak ukládá v těle nemocného, a tyto krystalky kyseliny pak způsobují bolesti, zánět a svědění.

Vhodné a nevhodné potraviny při dně

Puriny se často pojí s bílkovinami, ale zdá se, že problematické jsou především puriny živočišného původu. Sem patří de facto všechny druhy mas i ryby a mořské plody, rozhodně také vnitřnosti.

Doktorka Frolkovičová zmiňuje studie publikované v odborných časopisech o rostlinných purinech z roku 2013 "Vliv příjmu purinů rostlinného původu na koncentraci kyseliny močové v krvi u zdravých dospělých: Systematický přehled a metaanalýza randomizovaných kontrolovaných studií" a 2018 "Příjem zeleniny, luštěnin a masa bohatých na puriny a riziko dny u mužů: Studie sledování zdravotnických pracovníků ".
Z těchto dvou studií skutečně vyplývá, že rostlinné puriny nevedou k záchvatům dny a nejsou proto rizikové, navíc jsou vyloženě vhodné jako součást zdravého jídelníčku.

Mezi potraviny rostlinného původu obsahující puriny, které byly dříve považovány za nebezpečné, ale zdá se, že je není nutné omezovat, patří luštěniny, špenát, brokolice, kapusta či česnek, avokádo, hrozny a banány, ale také ořechy a semena, které jsou obecně považovány vyloženě za zdraví prospěšné potraviny.
Zajímavé je, že nevhodné jsou nápoje slazené fruktózou, stejně jako med, agávový nebo kukuřiný sirup.

Potraviny snižující hladinu kyselinu močové

Pokud se nyní budete snažit jídelníček upravit a konzumovat potraviny vyloženě snižující hladinu kyseliny močové, budou vám doporučeny právě semena a ořechy, a to především mandle, sezam a lískové ořechy. Z ovoce a zeleniny především pomeranče, citrony, limetky, jablka, rajčata, kapusta i brokolice. Nutný je také kvalitní pitný režim, ale hladinu kyseliny močové v těle mohou snížit také konkrétní bylinkové čaje, jako například šípkový nebo mátový.

Další možnosti, jak se zbavit těchto nemocí

Kromě úpravy stravy existují i jiné způsoby, jak se zbavit dny a snížit hladinu kyseliny močové. Důležité je pravidelné pití vody, která pomáhá vylučovat kyselinu močovou. Fyzická aktivita je také klíčová, protože podporuje cirkulaci a pomáhá odstraňovat kyselinu močovou z kloubů. Omezení nebo úplné vyloučení alkoholu z vašeho života také snižuje hladinu kyseliny močové. Dále je důležité vyhýbat se potravinám bohatým na puriny, což jsou látky, které přispívají k tvorbě kyseliny močové. V některých případech může lékař předepsat léky nebo dokonce chirurgický zákrok, pokud je postižení závažné. Každý případ je individuální, a proto je konzultace s lékařem nezbytná pro správnou léčbu a prevenci dny a vysoké hladiny kyseliny močové.

Související články