Čekankové puky jsou lahodné a velmi zdravé, ideální ke sklizni rychlením. Hlávková čili salátová čekanka má mírně nahořklou chuť a zpracovává se podobně jako salát.
Čekanka (Cychorium) patří do skupiny listových zelenin, ale díky svým vlastnostem se často zařazuje mezi lahůdkové druhy. Můžeme se s ní setkat ve formě puků či hlávek, z nichž nejoblíbenější jsou červené. Čekanku znali už staří Řekové a Římané. Dnes se pěstuje v mnoha zemích světa, nejvíce rozšířená je v Itálii, Francii, Holandsku, Belgii a Anglii.
Zdravá a chutná čekanka do salátu i na zapékání
Křupavé listy čekanky se přidávají do zeleninových salátů. Čekanku je možné dusit i zapékat, výborná je například restovaná na másle nebo zadělávaná na smetaně.
Listy obsahují vitamin C, vitamin B a minerální látky, vlákninu a hořčiny (stimulují činnost jater, žlučníku a střev). Z prvků pak draslík, vápník, fosfor, hořčík, sodík, železo, mangan, zinek a měď. Čekanku tvoří z 94 % voda, proteiny představují 1 % (u zeleniny významné množství). Sacharidy netvoří ani 1 % a tuky v čekance téměř nenajdeme (0,1 %).
červená čekanka zpestří i ochutí salát
- Salátová čekanka je díky působení hořkých látek a minimálnímu obsahu tuků lehce stravitelná.
- Je výborná pro diabetiky a díky velmi nízkému množství kalorií i pro ty, kdo drží redukční dietu.
Pěstování pukové čekanky a rychlení puků
- Čekanku můžeme předpěstovávat nebo vysévat přímo na záhon. Rozteč řádků volíme od 30 do 50 cm. Po vzejití ji vyjednotíme na 10–15 cm.
- U pukové čekanky sklidíme v září až říjnu kořeny, které dosáhly síly 3,5–4,5 cm. Listy seřízneme na 2–3 cm a kořeny až do doby rychlení uskladníme v tmavém sklepě při teplotě 1–2 °C a vysoké vzdušné vlhkosti.
Pro domácí rychlení, které probíhá od prosince do dubna, zapícháme kořeny do nádob s pískem a přeneseme je do místnosti s teplotou okolo 18 °C. Vyšší teplota vede k tomu, že puky pak nejsou pěkně uzavřené a pevné. Nádoby s čekankou musí být v temnu a navíc zakryté černou fólii, aby se zachovala správná bílá barva, sklízet můžeme za 3–4 týdny. Pravidelný přísun puků do kuchyně pro celé zimní období si zajistíme postupným zakládáním uskladněných kořenů k rychlení.
bílé a červené čekankové puky
Pěstování hlávkové čekanky
Hlávková čekanka je hodnotná, moderní salátová zelenina. Pro pěstování hlávkové čekanky jsou vhodné všechny typy půd, vyhneme se pouze silně přehnojeným. Mimo kypření povrchu země a zálivky za sucha čekanka jinou péči nevyžaduje.