obrázek z archivu ireceptar.cz

Lahůdková čekanka puková i salátová: pěstování a využití v kuchyni

Čekankové puky jsou lahodné a velmi zdravé, ideální ke sklizni rychlením. Hlávková čili salátová čekanka má mírně nahořklou chuť a zpracovává se podobně jako salát.

Čekanka (Cychorium) patří do skupiny listových zelenin, ale díky svým vlastnostem se často zařazuje mezi lahůdkové druhy. Můžeme se s ní setkat ve formě puků či hlávek, z nichž nejoblíbenější jsou červené. Čekanku znali už staří Řekové a Římané. Dnes se pěstuje v mnoha zemích světa, nejvíce rozšířená je v Itálii, Francii, Holandsku, Belgii a Anglii.

Zdravá a chutná čekanka do salátu i na zapékání

Křupavé listy čekanky se přidávají do zeleninových salátů. Čekanku je možné dusit i zapékat, výborná je například restovaná na másle nebo zadělávaná na smetaně.
Listy obsahují vitamin C, vitamin B a minerální látky, vlákninu a hořčiny (stimulují činnost jater, žlučníku a střev). Z prvků pak draslík, vápník, fosfor, hořčík, sodík, železo, mangan, zinek a měď. Čekanku tvoří z 94 % voda, proteiny představují 1 % (u zeleniny významné množství). Sacharidy netvoří ani 1 % a tuky v čekance téměř nenajdeme (0,1 %).

červená čekanka zpestří i ochutí salátčervená čekanka zpestří i ochutí salátAutor: Archiv ireceptar.cz

  • Salátová čekanka je díky působení hořkých látek a minimálnímu obsahu tuků lehce stravitelná.
  • Je výborná pro diabetiky a díky velmi nízkému množství kalorií i pro ty, kdo drží redukční dietu.

Pěstování pukové čekanky a rychlení puků

  • Čekanku můžeme předpěstovávat nebo vysévat přímo na záhon. Rozteč řádků volíme od 30 do 50 cm. Po vzejití ji vyjednotíme na 10–15 cm.
  • U pukové čekanky sklidíme v září až říjnu kořeny, které dosáhly síly 3,5–4,5 cm. Listy seřízneme na 2–3 cm a kořeny až do doby rychlení uskladníme v tmavém sklepě při teplotě 1–2 °C a vysoké vzdušné vlhkosti.

Pro domácí rychlení, které probíhá od prosince do dubna, zapícháme kořeny do nádob s pískem a přeneseme je do místnosti s teplotou okolo 18 °C. Vyšší teplota vede k tomu, že puky pak nejsou pěkně uzavřené a pevné. Nádoby s čekankou musí být v temnu a navíc zakryté černou fólii, aby se zachovala správná bílá barva, sklízet můžeme za 3–4 týdny. Pravidelný přísun puků do kuchyně pro celé zimní období si zajistíme postupným zakládáním uskladněných kořenů k rychlení.

bílé a červené čekankové pukybílé a červené čekankové pukyAutor: Archiv ireceptar.cz

Pěstování hlávkové čekanky

Hlávková čekanka je hodnotná, moderní salátová zelenina. Pro pěstování hlávkové čekanky jsou vhodné všechny typy půd, vyhneme se pouze silně přehnojeným. Mimo kypření povrchu země a zálivky za sucha čekanka jinou péči nevyžaduje. 

Akční letáky