Čekanka (Cychorium) patří do skupiny listových zelenin, ale díky svým vlastnostem se často zařazuje mezi lahůdkové druhy. Můžeme se s ní setkat ve formě puků či hlávek, z nichž nejoblíbenější jsou červené. Čekanku znali už staří Řekové a Římané. Dnes se pěstuje v mnoha zemích světa, nejvíce rozšířená je v Itálii, Francii, Holandsku, Belgii a Anglii.
Zdravá a chutná čekanka do salátu i na zapékání
Křupavé listy čekanky se přidávají do zeleninových salátů. Čekanku je možné dusit i zapékat, výborná je například restovaná na másle nebo zadělávaná na smetaně.
Listy obsahují vitamin C, vitamin B a minerální látky, vlákninu a hořčiny (stimulují činnost jater, žlučníku a střev). Z prvků pak draslík, vápník, fosfor, hořčík, sodík, železo, mangan, zinek a měď. Čekanku tvoří z 94 % voda, proteiny představují 1 % (u zeleniny významné množství). Sacharidy netvoří ani 1 % a tuky v čekance téměř nenajdeme (0,1 %).
- Salátová čekanka je díky působení hořkých látek a minimálnímu obsahu tuků lehce stravitelná.
- Je výborná pro diabetiky a díky velmi nízkému množství kalorií i pro ty, kdo drží redukční dietu.
Pěstování pukové čekanky a rychlení puků
- Čekanku můžeme předpěstovávat nebo vysévat přímo na záhon. Rozteč řádků volíme od 30 do 50 cm. Po vzejití ji vyjednotíme na 10–15 cm.
- U pukové čekanky sklidíme v září až říjnu kořeny, které dosáhly síly 3,5–4,5 cm. Listy seřízneme na 2–3 cm a kořeny až do doby rychlení uskladníme v tmavém sklepě při teplotě 1–2 °C a vysoké vzdušné vlhkosti.
Pro domácí rychlení, které probíhá od prosince do dubna, zapícháme kořeny do nádob s pískem a přeneseme je do místnosti s teplotou okolo 18 °C. Vyšší teplota vede k tomu, že puky pak nejsou pěkně uzavřené a pevné. Nádoby s čekankou musí být v temnu a navíc zakryté černou fólii, aby se zachovala správná bílá barva, sklízet můžeme za 3–4 týdny. Pravidelný přísun puků do kuchyně pro celé zimní období si zajistíme postupným zakládáním uskladněných kořenů k rychlení.
Pěstování hlávkové čekanky
Hlávková čekanka je hodnotná, moderní salátová zelenina. Pro pěstování hlávkové čekanky jsou vhodné všechny typy půd, vyhneme se pouze silně přehnojeným. Mimo kypření povrchu země a zálivky za sucha čekanka jinou péči nevyžaduje.