obrázek z archivu ireceptar.cz

Lahůdková cukrová kukuřice na zahradě, v kuchyni, na grilu

Cukrová kukuřice je vskutku výjimečně sladká zelenina. Palice plné šťavnatých zrn, které se sklízejí dříve než ztvrdnou, lze využít v kuchyni i při venkovním grilování, kdy poslouží jako výtečná a zdravá příloha.

Kukuřice cukrová (Zea mays) je jednou z forem kukuřice seté a u nás se poměrně hojně pěstuje na polích na zrno a píci. Kukuřice je známá jako plodina asi 2500 let, byla to nejrozšířenější rostlina předkolumbovské Ameriky, zejména v Peru a v Bolívii, kde byla vypěstována z planých rostlin. Kukuřice cukrová je mladší, známe ji teprve od 18. století.

Snadné pěstování

Pěstování cukrové kukuřice je nesmírně jednoduché.

  • Od dubna do počátku května vyséváme osivo přímo na připravený záhon.
  • Počítáme s tím, že kukuřice je mohutná rostlina a potřebuje dostatek místa, pěstební spon by tedy měl být minimálně 40x40 cm.
  • Semínka můžeme vysévat po dvou s tím, že po vyklíčení je podle potřeby vyjednotíme na jednu rostlinu.
  • Vysévat můžeme i do řádků vzdálených od sebe asi 50 cm, vzdálenost semen v řádku má být 25 cm.
  • Kukuřice potřebuje slunné stanoviště, na půdu nemá zvláštní nároky. Zálivka v létě podpoří vývin mohutných klasů a šťavnatých semen.
  • Klasy sklízíme v tzv. mléčné zralosti, kdy jsou zrna ještě měkká, použít je ale možné i zralejší kukuřice.

kukuřici sklízíme v době mléčné zralostikukuřici sklízíme v době mléčné zralostiAutor: Archiv ireceptar.cz

Cukrová kukuřice v kuchyni

V kuchyni upravujeme buď palice vcelku, nebo jednotlivá zrna. Palice konzumujeme syrové i vařené v osolené vodě, dušené na másle či grilované. Kukuřičná zrna (čerstvá, sterilovaná či mražená) jsou oblíbenou přísadou do míchaných salátů, zeleninových příloh, směsí a polévek.

Budeme–li kukuřici vařit vcelku, odstraníme z palic listeny a vlákna, klasy uvaříme ve vodě, necháme je okapat a podáváme horké, nejlépe lehce posolené a potřené čerstvým máslem.  

Grilovaná kukuřice je pochoutkou

Oblíbená je i grilovaná kukuřice. Důležité je správně ji připravit.

  • Nejprve ji uvaříme, necháme okapat, potřeme ji olivovým olejem a posypeme grilovacím kořením.
  • Pak ji pozvolna opékáme za občasného obracení po dobu 20 minut.

grilovaná kukuřicegrilovaná kukuřiceAutor: Archiv ireceptar.cz

Kukuřice je zdravá, posílí tělo i ducha

Kukuřičná zrna mají neobvykle vysoký obsah vitaminu skupiny B, a to zejména thiaminu (B1), biotinu (B3), kyseliny pantotenové (B5) a kyseliny listové (B9). Všechny tyto vitaminy jsou nezbytné pro správnou funkci našich orgánů a metabolické procesy organismu. Z minerálních látek jsou v kukuřici zastoupeny hlavně draslík, vápník, železo, hořčík, selen, zinek a mangan. Nalezneme v ní též mnoho vlákniny, bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Značný podíl cukru (glukózy) je zdrojem energie pro naši vitalitu jak tělesnou, tak mentální. Kukuřice je tedy skvělým lékem proti stresu a doslova injekcí energie a vitality pro náš mozek.

Akční letáky