Je plné vitaminů, hlavně skupiny B, což z něj dělá nebývalý zázrak. I proto si jej oblíbili hlavně ti, kteří se z nějakého důvodů snaží konzumovat méně masa. Vyzkoušejte lahůdkové droždí, které vašemu zdraví přinese spoustu benefitů a pokrmům dodá neotřelou a velmi zajímavou chuť.
Připomeňte si chuť dětství
Droždí obecně je velmi zdravé a je zbytečně podceňované. Rozhodně nepatří jen do pečení. Vzpomeňte si na dětství a připomeňte si chuť drožďové pomazánky. Recept vám přináší paní Miroslava Fojtů z Lukové u Damníkova, která jej zdědila po mamince:
S lahůdkovým chybu neuděláte
Z klasického droždí můžete uvařit i polévku, nebo si připravit lahodné knedlíčky. Lámete si ale hlavu s tím, jak použít to lahůdkové? Má trochu jinou funkci než to klasické. Rozhodně se nehodí ke kynutí. Náramně jím ale dochutíte pokrmy. Má poměrně výraznou chuť, takže jej na porci použijete málo, balení vám tedy vydrží dlouho. A jak tedy chutná? Může vám připomínat parmezán a oříšky, jeho chuť je velmi příjemná a můžete z něj cítit slad.
Kam s ním?
Fantazii se meze nekladou, jednoduše jej použijte všude tam, kde chcete docílit výraznější lahodné chuti. Skvělé je v polévkách, pomazánkách, ale třeba i zeleninových placičkách, nebo při přípravě těstovin. Zacházejte s ním opravdu jako s dochucovadlem a než se s lahůdkovým droždím naučíte pracovat, zastávejte heslo, že méně je více a množství přidávejte postupně.
Vliv na zdraví
Stejně jako jeho kynoucí kolega, i lahůdkové droždí je podle vědců nevyčerpatelnou studnicí zdraví. Je plné bílkovin a vitaminů skupiny B. Ty jsou důležité pro správné fungování srdce a nervové soustavy. Velmi pozitivně ovlivňují kvalitu pokožky, vlasů a nehtů. Jakmile se budete potýkat s prasklými koutky, vsaďte na lahůdkového pomocníka. Ten má velmi pozitivní účinky i na správné fungování trávicí soustavy. Kromě jiného je skvělým zdrojem železa a chromu.
Zdroje: sever.rozhlas.cz, www.jimejinak.cz, ncbi.nlm.nih.gov