Zdroje: homehacks.co, www.jenzeny.cz, prima-receptar.cz, styl.instory.cz

Lák od okurek

Ocet, sůl, cukr, koření a zelenina. Recept na lák na okurky je jednoduchý a díky tomu, že obsahuje zdraví prospěšné ingredience, stává se z něj superpotravina. Je bohatý na vitamíny C, B a A a také na hořčík, vápník a zinek. Obsahuje také sodík, draslík a vodu, které pomáhají hydratovat organismus. Najdete v něm i velké množství antioxidantů a elektrolytů. Pokud vypijte lák od kvašených okurek, pomůžete i svým střevům. Obsahuje totiž prospěšná probiotika.

Pomůže s kocovinou

Díky schopnosti hydratovat organismus a vysokému obsahu minerálních látek vám lák od okurek pomůže od kocoviny. Nedávejte si ho však více než 1 skleničku. Mohli byste si ještě více podráždit už tak narušený žaludek.

Ulevuje od svalových křečí

Pokud si po sportovním výkonu dáte půl skleničky láku, předejdete tak svalovým křečím a únavě svalů. Je to díky hořčíku, sodíku a chloridu vápenatému, který zrychluje tělesné funkce organismu.

Uklidňuje pokožku

Přehnali jste to s pobytem na sluníčku? Zkuste namočit vatový tampon do nálevu a přiložit si jej na spálené místo. Ocet s okurkovou šťávou uklidní popálení a uleví od bolesti. Podobně působí i na štípance od hmyzu.

Odstranění zápachu z úst

Pocit kyselé pachuti v ústech může způsobit podrážděný žaludek. Zkuste si nálev od okurek zředit s vodou v poměru 1:1 a vypít ho. Účinek je téměř okamžitý. Nejen, že se žaludek zklidní, ale nepříjemný zápach z úst zmizí.

Zelenina v láku

Pokud máte chuť experimentovat, zkuste zeleninu, včetně brambor uvařit v láku od okurek. Zelenina dostane mírně kyselou a štiplavou chuť, kterou můžete využít do bramborového salátu nebo do polévky.

Použijte ho do koktejlů

Z láku od okurek si můžete připravit koktejl Bloody Mary nebo si ho dát místo olivy do Martini. Drink vás překvapí kyselou chutí a zvláštní vůní.

Znovu konzervujte

Lák můžete použít k naložení další zeleniny. Hodí se skvěle ke konzervování cibule, mrkve, řepy nebo dokonce vajec natvrdo a sýra.

Zjemněte maso

Naložené maso do něčeho kyselého skvěle zkřehne a bude mít lahodnou chuť. Zkuste nálev od okurek přidat do marinády nebo maso do láku naložte přímo. Můžete použít vepřové kotlety, biftek i kuřecí.

Lák na zahradě

Pěstujete hortenzie, rododendrony či jiné rostliny, kterým se daří v kyselé půdě? Dopřejte jim nálev od okurek. 2 polévkové lžíce láku smíchejte s 2 šálky vody. Toto hnojivo nalijte ke kořenům.