Nalakované nehty neškodí našemu tělu jen svým složením a chemikáliemi, které se nejen přes samotný nehet do našeho těla dostanou. Ne nadarmo nenosí všechny pracovnice manikérních salonů přes ústa roušky. Je to nejen ochrana proti částečkám, jež se při obrušování a celkové úpravě nehtů uvolňují, ale také proto, že chrání dýchací cesty a plíce před jedovatými výpary. Ze sexy práce v salónu se tak rázem stává rizikové povolání.

Do těla dostáváme toxiny

Výsledky nové studie ukázaly, že bezprostředně po nalakování nehtů byla u 24 žen, jež se výzkumu účastnily, zaznamenána zvýšená hladina některých toxických látek, jež laky obsahují, nebo jež se vytvoří následnou interakcí chemikálií s lidským tělem. K jedné z nejvíce ohrožujících patří trifenylfosfát, silný neurotoxin, který má špatný vliv na lidský metabolismus. Právě trifenylfosfát se v těle žen drží ještě několik hodin po samotné proceduře.

Dalšími z jedů jsou toluen a Dibutyl-ftalát, které mimo jiné mohou způsobovat neplodnost, nebo v těhotenství zpomalovat vývoj plodu a či dokonce jeho poškození. Laky obsahují i karcinogenní formaldehyd, jehož odpařování na vzduchu dráždí dýchací cesty.

Čím výraznější, tím jedovatější

I když jsou na laky na nehty kladeny vysoké nároky, musejí být vyrobeny chemicky. Navíc každá žena má nějaké požadavky – a není to jen barva. Některé chceme, aby laky byly vodě odolné, téměř všechny chceme, aby dlouho vydržely a vypadaly ideálně jako skleněné, neloupaly se a byly tedy odolné proti mechanickému poškození, mýdlu nebo dezinfekcím.

A právě barva je dalším „zlem“. I když v dnešních dnech frčí nejvíce barvy pastelové, mnoho žen má v oblině nehty výrazné, mnohdy i transparentní, občas ještě nazdobené kamínky, třpytkami a dalšími doplňky, jež se na nehty lepí vteřinovým lepidlem. Čím je barva divočejší, tím více chemikálií obsahuje. Stejně jako na ostatních chemických přípravcích, i na lacích na nehty je varování, že by se měly držet dále od dětí.

Pro krásu...

Takže příště, až půjdete na manikúru či budete přemýšlet, jakou barvu zvolit, mějte na paměti, že i když lak na nehty zdobí poměrově jen malou část našeho těla, je pro něj škodlivý. Vystavujete se tak účinku chemických látek, z nichž některé jsou i v malém množství nebezpečné.

Pokud si tedy vybíráte samy lak na nehty, na některých lahvičkách najdete tato označení:

- 5-Free znamená, že produkt neobsahuje formaldehyd a jeho deriváty, toluen, dibutylftaláty a kafr

- 3-Free naopak neobsahuje jen první tři

Ale jak všechny víme, žena musí pro krásu něco vydržet!

Zdroje:

jakzdrave.cz

www.vylectese.cz

nejcviceni.cz