Většině pěstitelů se pod slovem lebeda vybaví rychle rostoucí a rozpínavý plevel, který je často k vidění skoro na každém záhoně. Šíří se doslova rychlostí blesku. Když jej však vyplejete, nezbavujte se ho, protože se jedná o zdravotně významnou rostlinu, ze které si dokonce můžete uvařit mnoho zdravých dobrot. Hodí se do salátů, všech druhů nádivek, na chleba s máslem a je zní možné vykouzlit i vynikající a lahodný špenát.

Lebeda (Atriplex)

Přestože lebeda vypadá spíš jako obyčejná květina, botanicky se jedná o listovou zeleninu. Roste snad na všech kontinentech světa kromě Antarktidy. Nejčastěji na ni narazíte ve volné přírodě v nížinách a pahorkatinách, ale není žádnou výjimkou ani v oblastech vysokých hor. Velice dobře se jí daří ve všech výživných a vlhčích půdách, ale i na rumištích, skládkách, podél cest, na polích, v zahradách a na kompostech.

Roste vám lebeda, kde nechcete?

V případě, že bere živiny vašim pěstovaným plodinám, je možné se jí velice snadno zbavit, protože má kulovité a málo větvené kořeny, které jdou i s rostlinou velice snadno vytáhnout ze země. A další výhoda? Protože se rozmnožuje semeny, netvoří žádné odnože. V případě, že se zbavíte rostliny ještě před květem, zabráníte jejímu dalšímu nechtěnému šíření. Nemusíte se jí však zbavovat jako obtížného plevele, raději využijte jejích takřka zázračných účinků a báječné chuti.

Jak lebedu poznáte

Podle druhu dorůstá rostlina v průměru do výšky 30 cm a když ji necháte vykvést, může její lodyha dosáhnout až 1 m. Její poměrně veliké listy bývají v odstínech žluté, zelené, červené a vínové barvy. Všechny druhy lebedy jsou každopádně jedlé. Nejchutnější jsou její lahodné listy ještě před květem a perfektně se hodí nejen k přípravě studené kuchyně, ale snesou i tepelnou úpravu.

Lebeda dokonale posílí vaše zdraví

Nejvíce prospěšný je v lebedě velký obsah dobře vstřebatelného vápníku, který je v lidském těle nesmírně důležitý pro zdravý vývoj a růst kostí a zubů. Jestliže máte jakoukoliv mléčnou intoleranci či alergii, je pro vás lebeda skvělou náhražkou. Kromě vápníku jsou v lebedě významně zastoupeny i důležité sapininy minerálů, bílkoviny, vitamíny C, E i vitamíny řady B, beta-karoten, hořčík, železo nebo fosfor. Lebedu také ocení všichni, koho trápí revma a otoky kloubů, protože obsažené látky významně čistí klouby od krystalků kyseliny močové. Jedná se o významnou rostlinu používanou při léčbě dětské křivice, osteoporóze nebo dalších potížích způsobených nedostatkem vápníku. Zároveň je tato rostlina velmi užitečná při plicních potížích, kašli a chrapotu, jelikož rozpouští hleny.

Popíjejte lebedový čaj

Jestliže se vás týká nějaká zmíněná zdravotní potíž, udělejte si z lebedy výživný a silně ozdravný čaj. Přelijte 2 lžíce čerstvé nati 3 dcl studené vody a postupně přiveďte k varu. Nechte bylinku vařit zhruba 5 minut a následně ji nechte 15 minut louhovat. Odvar můžete popíjet jen tak nebo si jej můžete dochutit lžičkou kvalitního medu.

Překvapte rodinu báječným špenátem

Potřebné ingredience:

  • 0,5 kg lebedy
  • 100 g másla
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 dcl smetany
  • sůl a pepř

Listy čerstvě natrhané lebedy vložte do hrnce s vroucí vodou a nechte ji tak 15 minut povařit. Poté vše sceďte a rozmixujte tyčovým mixérem. Následně si osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a zaprašte ji moukou. Jakmile budete mít jíšku správně zasmaženou, přidejte vařenou lebedu, kterou na závěr zavařte připravenou smetanou a dochuťte česnekem, solí a pepřem.

Zdroje: www.zahrada-magazin.cz, www.jakvkuchyni.cz, www.hobby.instory.cz