Nejen česnek, ale i cibule působí jako přírodní antibiotikum bez vedlejších účinků. Je jedním z nejúčinnějších přírodních pomocníků i při řadě dalších potíží. Cibule potlačuje množení bakterií, zásobuje tělo vitamíny a ulehčuje odkašlávání. Při nachlazení je levnou a účinnou pomocí, kterou máme obvykle hned při ruce.

Prospěšné vitamíny a antioxidanty

Cibule obsahuje nejen mnoho vitamínu C, který je nezbytný pro dobrou obranyschopnost organismu, ale i vitamíny skupiny B, které udržují zdravý nervový systém, kůži i sliznice a jejich dostatek je nezbytný například při zánětech nosohltanu. Cibule dále obsahuje flavonoidy (například quercetin), které působí v těle jako antioxidanty, které jsou nezbytné pro zachování zdraví a zmírňují projevy alergií. Dokonce mohou snižovat riziko některých nádorových onemocnění – obzvláště rakoviny žaludku a tlustého střeva.

Dezinfekční působení sirných sloučenin

Sirné sloučeniny propůjčují cibuli typické štiplavé aroma, proto čím aromatičtější cibule, tím více zdraví prospěšných látek obsahuje.

Sirné sloučeniny, thiosulfanáty, sulfidy a sulfoxidy, působí jako přírodní dezinfekce a antibiotikum. Potlačují množení bakterií a plísní, díky čemuž cibule pomáhá jak při infekcích horních cest dýchacích, tak při infekcích střevních (působí i proti bakteriím Escherichia coli, Salmonella, Bacillus subtilit).

Další příznivé účinky cibule na zdraví

  • Cibule podporuje vylučování trávicích enzymů i sekreci žluče.
  • Snižuje obsah cholesterolu a cukru v krvi i krevní tlak
  • Pomáhá udržet cévy zdravé.
  • Působí antiskleroticky.

Jak cibuli užívat?

Cibule je nepostradatelnou přísadou většiny pokrmů, chuť smažené, pečené i vařené cibule je výtečná. Ovšem abychom využili její léčivý potenciál naplno, je nejvhodnější forma syrová. Ne každý je schopný jíst syrovou cibuli samotnou (a na lačný žaludek to ani nemusí být vhodné). Najemno nakrájená může být přísadou zeleninových salátů, hodí se na brambory, výtečná je samozřejmě na tlačence…

Nejen děti ocení cibulový sirup, který vyrobíme jednoduše: Nakrájenou cibuli prosypeme cukrem (pro lepší chuť cukrem hnědým) a za několik hodin máme připravenou šťávu, kterou cukr z cibule vytáhnul.