Rod „mateřídouška“ (Thymus) je velmi proměnlivý a přesné určení je oříškem i pro zkušeného odborníka. Pro bylinářskou potřebu ale naštěstí nemusíme mezi jednotlivými druhy, poddruhy, odrůdami a varietami rozlišovat. Mateřídoušky ve volné přírodě ubývá, proto bychom se raději měli zaměřit na její pěstování na zahrádce.

Mateřídouška úzkolistá (Thymus serpyllum) je vytrvalá bylina podobná a příbuzná tymiánu. Tvoří polokeřík s plazivou lodyhou, na bázi dřevnatou, s drobnými vejčitými lístky s krátkými řapíky. Kvete v červnu až září drobnými květy nachové až bledě růžové barvy, které příjemně voní.

Pro léčebné účely se sbírá nať na počátku květu, nejlépe tedy v červnu. Při sběru pokud možno odstraňujeme zdřevnatělé části. Suší se snadno, je odolná vůči zapaření.

Léčebné působení mateřídoušky

Mateřídouška působí poměrně silně antisepticky a dezinfekčně, proto ji lze využít vnitřně i zevně proti různým zánětům. Bývá součástí kloktadel a prostředků na výplachy a může se použít i na obklady. Lze ji také využít při zažívacích potížích způsobených nedostatečnou tvorbou žaludečních šťáv.

Díky obsahu tříslovin a dezinfekčnímu působení ji můžeme využít i při dezinfekci dýchacích cest, při bronchitidě a podobných nemocech doprovázených kašlem. Pozitivně také ovlivňuje průjmy nejrůznějšího původu a záněty močových cest.

Mateřídoušku můžeme používat samostatně i do směsí. Připravuje se z ní obvyklým způsobem nálev, za nejúčinnější léčebnou formu se však pokládá lihovodný roztok. V této formě má širokospektré působení proti bakteriím, dokáže dezinfikovat trávicí trakt. Na dezinfekci močových cest podáváme lihovodný roztok mateřídoušky ve směsi s vřesem a rdesnem ptačím (truskavcem).

Nálev z mateřídoušky je velmi chutný a příjemně voní, neměl by se ovšem užívat příliš dlouho, jelikož se tím snižuje jeho účinnost a narušují se sliznice. Předávkování pak může dokonce přivodit otravu doprovázenou omámením a podrážděním ledvin.

Co je lihovodný roztok?

Je to tinktura nalitá do čaje – obvykle se používá jedna mocca lžička tinktury na šálek nálevu -, díky čemuž se účinek léčivé byliny umocňuje. Pokud nám vadí líh, který tinktura obsahuje, stačí, když ji vlijeme do právě vroucího nálevu – líh se odpaří a účinné látky přejdou do čaje.

Připraveno podle knihy Herbář léčivých rostlin