obrázek z archivu ireceptar.cz

Léčivé dobroty z černých bezinek: šťáva, likér, víno

Dozrávají černé bezinky, divoké plody plné vůně, chuti a síly babího léta. Syrové nám nesvědčí ani nechutnají, ale sirupy, povidla, vína a likéry z nich připravené jsou výtečné.

Nejen voňavá květenství bezu černého mají léčivé schopnosti a rozmanité kulinářské využití. Výtečné jsou i plody, černé peckovičky, plné temně purpurové šťávy. Můžete z nich připravit chutnou domácí medicínu, tedy pokud je stihnete sklidit dříve, než to udělají ptáci. Bez ovšem plodí tak bohatě, že se obvykle dostane na všechny.

Bezinky je třeba nechat dobře uzrát a poté pečlivě oddělit od stopekBezinky je třeba nechat dobře uzrát a poté pečlivě oddělit od stopekAutor: Shutterstock.com / T. Kimmeskamp

Černé zdraví

Plody bezu černého obsahují vedle jiného cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin,  silice, vitamíny A, B, C a barviva anthokyany. Pozor na to, že syrové bezinky jsou mírně toxické a ve větších dávkách vyvolávají nevolnost.  Po tepelném zpracování tyto účinky vymizí. Zůstávají však příznivé vlastnosti, pro něž byl černý bez odedávna ceněn v lidovém léčitelství. Bezinky mohou pomoci snížit bolest, podpořit odolnost a podpořit uzdravení při virózách a nachlazení, ulevit při revmatismu. Především při bolestech hlavy jsou přípravky z bezinek osvědčené - ovšem pokud obsahují alkohol, pomáhají pouze v přiměřeném dávkování. Pokud je alkoholu příliš, zahubí část mozkových buněk a přeživší kolegyně jim nazítří kopou hrobečky - odtud úporná bolest hlavy při kocovině.

Černé bezinky sklízejte až v době plné zralosti. Seřezávejte celá plodenství – okolíky. Poté je zpracujte do 24 hodin, nebo usušte, nejlépe v sušičce při teplotě do 50° C.

Bezinková šťáva

 

  • 3 l černých bezinek
  • 2 l vody
  • 1,5 kg cukru
  • 10 g kyseliny citronové

 

Bezinky nasypeme je do pětilitrové láhve, zalijeme studenou vodou a necháme 24 hodin stát. Pak je necháme prokapat přes čistou utěrku.

Na každý litr šťávy přidáme 1,5 kg cukru a kyselinu citronovou, dobře promícháme, aby se cukr rozpustil, a plníme do láhví.

Chceme-li šťávu uchovávat déle, povaříme ji s cukrem, naplníme do patentních sklenic a sterilujeme 20 minut při 80 °C.

 

Z bezinkové šťávy můžete připravit sirup, likér, víno, nebo ji zavařit samotnouZ bezinkové šťávy můžete připravit sirup, likér, víno, nebo ji zavařit samotnouAutor: Shutterstock.com / Schapinskaja

Kávový likér s bezinkami

  • Vyrobíme ho ze 2 litrů opraných a okapaných bobulek černého bezu.
  • Povaříme je 20 minut v litru vody, přecedíme a přidáme 1 kg cukru.
  • Opět povaříme 20 minut, přidáme balíček vanilkového cukru a lžíci mleté kávy, vaříme ještě asi 5 minut a necháme vystydnout.
  • Pak do šťávy přilijeme 0,5 l rumu nebo vodky a stáčíme do láhví, které uchováváme v temnu a v chladu.

 

 

Z plodů bezu černého lze připravit mnoho léčivých dobrotZ plodů bezu černého lze připravit mnoho léčivých dobrotAutor: Shutterstock.com / denio109

Bezinkové víno

Bezinkovou šťávu naředíme převařenou vodou v poměru 1:2 a osladíme kilogramem cukru. Do vlažné šťávy přimícháme vinné kvasinky podle návodu, alternativou je i rozdrobené droždí. V nádobách opatřených vinnou zátkou necháme při pokojové teplotě kvasit až do prosince, kdy bude víno připravené ke stáčení.