Dozrávají černé bezinky, divoké plody plné vůně, chuti a síly babího léta. Syrové nám nesvědčí ani nechutnají, ale sirupy, povidla, vína a likéry z nich připravené jsou výtečné.
Nejen voňavá květenství bezu černého mají léčivé schopnosti a rozmanité kulinářské využití. Výtečné jsou i plody, černé peckovičky, plné temně purpurové šťávy. Můžete z nich připravit chutnou domácí medicínu, tedy pokud je stihnete sklidit dříve, než to udělají ptáci. Bez ovšem plodí tak bohatě, že se obvykle dostane na všechny.

Bezinková šťáva
- 3 l černých bezinek
- 2 l vody
- 1,5 kg cukru
- 10 g kyseliny citronové
Bezinky nasypeme je do pětilitrové láhve, zalijeme studenou vodou a necháme 24 hodin stát. Pak je necháme prokapat přes čistou utěrku.
Na každý litr šťávy přidáme 1,5 kg cukru a kyselinu citronovou, dobře promícháme, aby se cukr rozpustil, a plníme do láhví.
Chceme-li šťávu uchovávat déle, povaříme ji s cukrem, naplníme do patentních sklenic a sterilujeme 20 minut při 80 °C.

Kávový likér s bezinkami
- Vyrobíme ho ze 2 litrů opraných a okapaných bobulek černého bezu.
- Povaříme je 20 minut v litru vody, přecedíme a přidáme 1 kg cukru.
- Opět povaříme 20 minut, přidáme balíček vanilkového cukru a lžíci mleté kávy, vaříme ještě asi 5 minut a necháme vystydnout.
- Pak do šťávy přilijeme 0,5 l rumu nebo vodky a stáčíme do láhví, které uchováváme v temnu a v chladu.

Bezinkové víno
Bezinkovou šťávu naředíme převařenou vodou v poměru 1:2 a osladíme kilogramem cukru. Do vlažné šťávy přimícháme vinné kvasinky podle návodu, alternativou je i rozdrobené droždí. V nádobách opatřených vinnou zátkou necháme při pokojové teplotě kvasit až do prosince, kdy bude víno připravené ke stáčení.