Léčivé květy, plody a listy bezu černého: jak připravit čaj, sirup, obklad?
15. 5. 2013

Léčivé květy, plody a listy bezu černého: jak připravit čaj, sirup, obklad?

O mimořádném významu bezu černého svědčí staré přísloví: Před heřmánkem smekni a před bezinkou klekni. Nejoblíbenější jsou květy, v lidovém léčitelství se využívá téměř celá rostlina.

Zprávy o existenci bezu jsou staré několik tisíciletí. Již v dávné minulosti naši předkové oceňovali v lidovém léčitelství léčebné účinky bezu černého a využívají se dodnes. Květy obsahují silici, účinné alkaloidy a glykosidy. Sušené se uplatňují ve farmacii jako potopudný a močopudný prostředek ve formě čaje.

Léčivé květy, plody, výhonky

  • iSyrové bezinky jsou mírně toxické a ve větších dávkách vyvolávají nevolnost! Po tepelném zpracování však tyto negativní účinky vymizí.

    Černý bez působí proti skleróze.
  • Regeneruje jaterní buňky a napomáhá tak detoxikaci organismu.
  • Sirup a čaj z květů bezu se užívá při nachlazení, pomáhá při horečce, kašli a chrapotu, jelikož uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání.
  • Květy se suší a bývají součástí čajových směsí, lze je užít k fermentaci pro výrobu šťáv a sirupů.

bezová marmeláda

Z plodů lze připravovat marmelády, džemy a sirupy. Čerstvé plody mají projímavý účinek, naopak sušené se používají proti průjmům.

Z mladých výhonků můžeme připravit obklad, který pomůže od bolestí při dně, revmatismu a onemocnění šlach.

Odvary a koupele z bezu využijeme při migrénách, svalových bolestech a ischiatických bolestech.

Celá rostlina obsahuje fytoncidní látky, které účinně působí proti bakteriím a mnohým houbám. Podle některých údajů zápach, který bez černý šíří, odpuzuje hmyz, hlodavce a krtky.

i

 

Dbáme na to, aby květy nezahnědly, neboť tím se stávají bezcenné.

 

Sběr a použití bezu

Květy sbíráme za suchého počasí nejlépe před jejich úplným rozvitím, většinou v červnu až v červenci. Sušíme celá květenství co možná nejrychleji ve stínu nebo za umělého sušení při teplotách do 40 °C, před úplným dosušením květy na sítu odrhneme od stopek.

čerstvě natrhané květěnství bezu černého

Plody sušíme obdobným způsobem jako květy, před úplným dosušením je rovněž odrhneme od stopek. Průmyslově se plody zpracovávají ve směsi s jiným ovocem na šťávy, džemy, marmelády i organická barviva.
Z dalších částí bezu můžeme využít listy i kůru na přípravu odvaru.

Nálev z květů pomáhá při horečce

2 čajové lžíce usušených květů zalijeme 1/4 l vroucí vody, přikryjeme a necháme asi 10 minut vylouhovat, pak scedíme a vypijeme. Nápoj připravujeme vždy čerstvý, můžeme ho pít až 3x denně.

Čaj ze sušených květů je močopudný, podporuje pocení a rozpouští hleny, snižuje horečku a mírní kašel.

Jak připravit chutný a léčivý sirup z květů?

  • Připravíme si 10 a více květenství bezinek
  • Přidáme 4 citrony nakrájené na kolečka.
  • Vše dáme do velké nádoby a zalijeme litrem studené vody, po 24 hodinách scedíme.
  • Na 1 l šťávy přidáme 1 kg cukru, po rozpuštění dochutíme kyselinou citronovou a nalijeme do sklenic.

nálev z bezu je chutný a léčivý

Na povrch do sklenice přidáme trochu alkoholu, který vytvoří tenkou ochranou vrstvičku proti různým nákazám, a sklenice dobře uzavřeme.

Obklad z listů hojí svaly a klouby

Listy lze použít i zevně při revmatismu, bolestech namožených svalů, kloubů apod. Kašovitý obklad připravený z čerstvých listů přikládáme na bolestivá místa, podle potřeby necháme působit i několik hodin.

Autor Miloslav Richter.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třimínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Recept

(VWPsQNut-9m~eYSx47bO), 20. 5. 2013, 13:28

Slyšeli jste o KOSMATICI ?
Květy černého bezu omočené v těstíčku (vejce,mouka,lze naředit trochou piva) a osmažit.
K tomu brambory,tatarka,okurkový (či jiný) salát

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS