Pokojové květiny vytváří v našich domovech příjemnou atmosféru a mnohé umějí i čistit vzduch. Jsou však i takové, které si poradí se zdravotními neduhy a postaví vás na nohy, když nejste zcela fit.

Gotu kola (Centella asiatica)

Této pokojovce se často říká pupečník asijský. Původem pochází z Číny a je jednou z nejvýznamnějších léčivek, která příznivě působí na lidské zdraví. Její listy a výhonky umějí dodat energii unavenému organismu, který je často vystaven stresu, protože funguje jako sedativum. Gotu kola má také výborné antibakteriální účinky a pomáhá v léčení povrchových ran, popálenin, urychluje hojení jizev a zvyšuje pružnost kůže. Odborníci o ni mluví jako o výborném prostředku v prevenci proti infarktu, demenci, Azlheimerově chorobě a zapomnětlivosti, protože posiluje nervový systém. Nejčastěji se používají listy, ale účinné jsou i mladé výhonky.

Angínovník čínský (Iris domestica)

Další krásná rostlina asijského původu s nezaměnitelnými výraznými květy se často nazývá domácí lékárnou, kterou můžete mít doma za oknem. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek a využívají se především její konečky mladých čerstvých listů nebo odvar z oddenku. Po angínovníku můžete sáhnout pokaždé, když se necítíte ve své kůži a máte dojem, že na vás něco leze. Už ze samotného názvu je každému jasné, že nejčastěji se využívá k léčbě angíny, ale i kašle a nepříjemného zahlenění a zánětech hlasivek. Stačí jen několikrát za den na chvíli žvýkat listy. Protože má angínovník i močopudné účinky, pomůže vám při zánětu močových cest. Není však vhodný pro alergiky a těhotné ženy.

Kalísie voňavá (Callisia fragrans)

Domovinou této krásky jsou pralesy Jižní Ameriky, kde roste ve stínu vysokých palem a stromů. Jedná se o ohromně odolnou rostlinu s typicky masitými, tmavě zelenými výhony, které jsou později nafialovělé a ukončené růžicí listů. Jejich bílé květy mají příjemnou jemnou vůni. Velice dobře se jí daří i doma v květináči, a tak je i oblíbenou pokojovou rostlinou.

Kalísie je svými účinky často přirovnávána k ženšenu. Je skvělým pomocníkem pro zlepšení imunity, při bolestech hlavy a mnohých alergiích a má výborné protizánětlivé účinky. Oblíbená je především pro své detoxikační schopnosti, protože dokonale likviduje škodlivé látky v celém organismu. Její čistící schopnosti jsou tak silné, že tělo může na rychlý odsun toxinů zpočátku reagovat i otoky a kožními reakcemi, u slabších jedinců i pocitem nevolnosti. Kalísie perfektně ovlivňuje také správnou činnost jater, ledvin, slinivky, žlučníku, trávicího systému a dýchacích cest. Rostlina je také známá svými antiseptickými účinky a urychluje hojení popálenin a ekzémů.

Rdesno vonné (Persicaria odorata)

Tuto pokojovku možná znáte pod názvem vietnamský koriandr nebo pálivá máta a můžete ji pěstovat i na zahradě jako bylinku. Jedná se o koření i léčivku z jihovýchodní Asie, kde roste nejen planě, ale pěstuje se i ve vyšlechtěných kultivarech. Do Evropy ji přivezli během 20. století vietnamští emigranti.

Rostlina má silné antibakteriální a protizánětlivé účinky. Často je využívána na kožní problémy, perfektně funguje na vyrážky, akné a urychluje hojení ran. Je také skvělým pomocníkem pro trávicí systém, protože podporuje správné trávení, zbaví vás nepříjemného nadýmání a zácpy. Dokonce vám uleví od nepříjemných otoků nohou. A zajímavost? Víte proč ho s oblibou pěstují buddhističtí mnichové v klášterech? Pomáhá jim žít v celibátu, protože rdesno vonné potlačuje sexuální touhu.

Rýmovník (Coleus amboinicus)

Tato rychle rostoucí zázračná rostlina by měla být součástí každé domácnosti. Je příjemně aromatická a její hebké listy vypadají skvěle! Původem pochází z východní Afriky a je naprosto nenáročná na pěstování, jen je potřeba dát pozor, abyste ji nepřelili. Její listy pak začnou hnědnout. Nejenže uleví při otravné rýmě, kdy si stačí dávat pár lístečků do nosu, ale urychlí i její průběh. Doporučována je i k vnitřnímu užívání a z rýmovníku si můžete udělat chutný a voňavý čaj, který vám uleví od bolestí hlavy a při pokaženém žaludku.

Zdroje: www.kupi.cz, www.bylinkovyraj.net, www.living.iprima.cz