Přírodní léčiva dokážou zmírnit či dokonce odstranit některé zdravotní obtíže. Zdeňka Sikorová z Bystřice doporučuje své vyzkoušené recepty, které si můžeme připravit z dostupných zdrojů či vlastnoručně nasbíraných bylin.

Ústa a krk

Při vyrážce v ústech nebo při angíně je velice dobré kloktat šťávou z ostružin. Nemusejí být čerstvé, silně účinkují i zavařené ostružiny.

Popraskané rty nejlépe zvláční, když je natřeme medem.

Nachlazení

Čaj z listů nebo plodů maliníku je vhodný při chorobách z nachlazení, jako jsou zánět průdušek, angína či chřipka.

Zuby

Při bolestech zubů rozkoušeme několik celých kousků koření hřebíčku. Můžeme si také připravit hřebíčkovou tinkturu:

Do skleničky s alpou vhodíme pár hřebíčků k vylouhování, tmavě hnědou tinkturu pak přecedíme přes plátýnko. V tinktuře pak namočíme kousek vaty, jenž přiložíme na bolavý zub − znatelně uleví od bolesti.

Proti komárům v místnosti účinkuje kostka droždí, kterou ve skleničce zalijeme vlažnou vodou. Vydrží v místnosti i pár dnů, ale ne všichni mají rádi pach droždí…

  • Tuto tinkturu je možné použít i na štípance po komárech nebo jako prevenci proti jejich bodnutí − namažeme si ruce a krk a komáry tak odpudíme. Tinkturu můžeme také nalít do rozprašovače.
  • V alpě vylouhovaný hřebíček je také výborný na ošetření obuvi a nohou: Odstraňuje zápach a dezinfikuje.
  • Tato tinktura je vhodná i na unavené a „těžké“ nohy po celodenním běhání. Je ale třeba pamatovat na to, že vysušuje pokožku, proto je vhodné kůži častěji promastit jakýmkoliv mastnějším krémem.

Nohy a ruce

Vysušené nebo popraskané paty pečlivě ošetříme pemzou, potřeme rozkrojeným citronem, natřeme vazelínou nebo nesoleným sádlem, zabalíme do igelitu a necháme působit přes noc. Opakujeme 2 až 3x týdně. Vhodná je i mast z nesoleného sádla a květu měsíčku.

Při prevenci či k léčbě křečových žil zařadíme do jídelníčku více jídel z pohanky nebo krup kvůli zvýšenému obsahu rutinu, který zpevňuje žilní stěnu (v průběhu měsíce se doporučuje sníst alespoň 1 kg krup).

Proti plísni na nohou účinkuje olej, v němž necháme na slunci vylouhovat přesličku. Pomáhá také mast z nesoleného sádla s přesličkou, jež se připravuje stejně jako mast měsíčková nebo kostivalová: Vyškvařené sádlo a 2 hrsti bylinek necháme přejít varem, pak necháme 24 hodin ustát a znovu necháme přejít varem. Poté směs scedíme a mast uložíme v chladnu.

  • Při nepatrných projevech plísně na rukou nebo nohou, které si můžeme dovléci např. ze sauny nebo z bazénů, používám alpu s lístečky řebříčku nebo přesličky.

Klouby

Na přikrytí míst natřených mastmi používám místo mikrotenových či igelitových sáčků potravinovou fólii. Lze ji omotávat kolem končetin jako obvaz, je pružnější, nesklouzává jako sáčky.

Při bolestech kolena nebo kyčelního kloubu naklepeme zelný list paličkou na maso, koleno namažeme medem, přiložíme list, celé je zabalíme do igelitu a necháme působit přes noc. Bolest kolena se výrazně zmírní.

Při pulsující bolesti a horkosti kotníku nebo lokte nebo při otocích těchto kloubů rozmícháme tvaroh s troškou vody a nadrobno nakrájenou cibulí, namažeme na kloub, přikryjeme igelitem, zabalíme do vlněného šátku a necháme působit přes noc. Obklad horkost citelně vytáhne.

Spáleniny

Proti slunečním i jiným spáleninám je vhodný třezalkový olej, který připravíme následujícím způsobem:

Třezalkový olej doporučuji mít po ruce v kuchyni — když se při vaření spálíme, kůži jím okamžitě ošetříme, neboť se na ní pak málokdy vytvoří puchýř a spálenina se dobře hojí.

14 dní až 3 týdny necháme na sluníčku louhovat třezalku v olivovém nebo slunečnicovém oleji. Olej uklidní spálenou pokožku, která se pak rychleji hojí a méně loupe.

Olej můžeme použít i na drobná poranění a oděrky.

Zažívání

Při nedokonalém trávení nebo při problémech s nadýmáním nám nenásilně a spolehlivě pomůže třezalkový čaj. Ten se však nesmí pít déle jak jeden měsíc, pak je nutno udělat přestávku.

Během pití třezalkového čaje je třeba omezit pobyt na sluníčku!

Škrábance

Alpu často používám k dezinfekci drobných poranění svých i dětí. Pro tento účel v ní nechám vylouhovat okvětní plátky měsíčku zahradního.

  • Bylinky v alpě nechávám až do vypotřebování, vypadají hezky i jako kuchyňská dekorace (předtím odlepím papírovou nálepku). Tato tinktura pomáhá i při problémech s akné.
  • Smotek vaty namočený v alpě pomáhá i proti bolesti ucha. Předtím ale musíme ucho trošku namazat krémem, aby se nespálila jemná kůžička v uchu.

Bradavice

Bradavice pomáhá léčit šťáva z citronu. Potíráme je čerstvou šťávou (čím častěji, tím lépe), necháme zaschnout, ničím nepřikrýváme.

Krev

Med je také výborným lékem pro lidí s poruchou krvetvorby (nedostatek červených krvinek nebo železa). Stačí smíchat jednu skleničku medu se sáčkem opláchnutých rozinek. Denně sníme 2 až 3 lžíce této směsi, do měsíce se krevní obraz výrazně zlepší (vím z vlastní zkušenosti).

Ne nadarmo se říká, že 1 rozinka = 1 kapka krve.

Během této kúry neuškodí konzumovat i čerstvý nebo zavařený černý rybíz.

Pocení

Problémy s pocením odstraníme každodenním pitím šalvějového čaje, který popíjíme celý den po doušcích.

  • Šalvějový odvar můžeme použít i na opláchnutí vlasů při nadměrné tvorbě lupů nebo svědivé pokožce na hlavě. Podobný účinek má i yzop.

Oči

Při zánětech spojivek oči vypláchneme odvarem z listí maliníku nebo světlíku lékařského.

Zdeňka Sikorová