S láskou a správě připravený bylinný nálev nám pomůže nejvíce
Zdroj: nitr / Shutterstock.com

Jak připravit bylinný nálev, odvar, macerát a jak je správně užívat?

Víte, že bylinky je lepší zalít vodou, která není úplně vřelá? A že některé poslouží lépe, pokud je vyluhujete ve studené vodě, a některé je třeba naopak povařit?

Pokud přípravě léčivé rostliny věnujeme důkladnou péči, využijeme plně její potenciál. Existuje několik druhů přípravy, každý z nich je vhodný pro odlišné typy rostlin a jejich části. Jak nejlépe využít léčivé byliny, vzácné dary přírody a zahrady, radí bylinářka, farmaceutka a naturopatka Jana Zadražilová.

Lahodný nálev

Nálev, zvaný bylinkový čaj, připravíme tak, že sušené či čerstvé byliny přelijeme vodou, která by neměla být vroucí, vhodná je teplota kolem 80 °C. Květy stačí luhovat chvilku, asi 5-10 minut, listy déle, stonek 15-20 minut a některé kořeny 20-30 minut. Zvláště nálev z rostlin obsahujících vonné silice připravujeme přikrytý pokličkou, aby neunikaly – sice by provoněly místnost, ale nálev by byl méně účinný. A poté, co pokličku odklopíme a trochu vůně unikne, přivoníme si…

Postup přípravy nálevu je všeobecně známý. Méně známý je fakt, že ve správně namíchaných směsích může při luhování jedna rostlina pomoci uvolnit účinné látky z druhé, případně podpořit jejich vstřebávání a roznos po našem těle.

Užívání léčivých bylinek jako léčivý rituálUžívání léčivých bylinek jako léčivý rituálAutor: Budimir Jevtic / Shutterstock.com

Silný odvar

U přípravy tvrdších částí rostlin, jako je stonek či kořeny, bývá účinnější odvar. Vložíme je do studené vody, přivedeme k varu, krátce povaříme a necháme ještě luhovat. Je opravdu důležité začít ve studené vodě a tu postupně ohřívat. Někdy se nechávají tyto části luhovat přes noc, ve studené vodě a přivádějí se k varu až ráno. Tvrdé rostlinné části obsahují hodně bílkovin, a pokud bychom je zalili rovnou vroucí vodou, bílkoviny by se srazily a ztížily uvolňování dalších látek. Je to stejné jako u vývaru. Pokud dáme maso do studené vody, uvolní se z něj vůně a chuti mnohem více, než kdybychom ho hodili do vody vroucí, ve které se ihned zatáhne. Varem, který přijde až po postupném zahřívání, se další složky ještě doluhují.

Jemný macerát

Některé účinné látky, například hojivé slizy, tradičně luhujeme ve vodě vlažné až studené. Z rostlin, které je obsahují (například květy slézu, kořen proskurníku či lišejník), připravujeme proto výluh za studena čili macerát. Byliny vložíme do čisté vody o pokojové teplotě a necháme luhovat 2-8 hodin. Květům stačí kratší čas než kořenům. Ale pozor, po delší době může macerát, zvláště z květů, zasmrádnout jako neměněná voda ve váze. Macerát můžeme připravit i ze šípku - přes noc krásně pustí barvu i účinné látky, poté ho jen mírně ohřejeme a rovnou popíjíme. Macerát (či tinktura) jsou vhodné i pro listy jinanu, který se do nálevu moc ochotně neluhuje. 

Do macerátu se neuvolňují třísloviny, čehož můžeme využít, pokud bychom je neměli kvůli nemocným játrům či ledvinám ve větší míře přijímat. A naopak - pokud potřebujeme z dubové kůry získat tříslovin co nejvíc, aby nám pomohla zatáhnout hemoroidy, musíme ji povařit.

Postupy můžeme kombinovat, například smísit macerát (ze šípků) s odvarem (ze skořice či lékořice).

S léčivými rostlinami je život lepšíS léčivými rostlinami je život lepšíAutor: Foxys Forest Manufacture / Shutterstock.com

Tipy k přípravě a užívání léčivých bylin

Při přípravě nálevu, odvaru, macerátu i tinktury platí, že čím menší jsou kousky rostliny, tím více účinných látek se uvolní. Kořeny proto nasekáme již před sušením – suché bychom je dělili mnohem obtížněji, navíc se snáze usuší. Suché listy nebo květy naopak snadno podrtíme promnutím v ruce nebo v hmoždíři – činíme tak až těsně před spotřebou.

  • Pokud používáme vodu s obsahem chloru, stojí za to ji nechat nejprve odstát, aby vyprchal.
  • Je lepší popíjet třikrát 100 ml nálevu, odvaru či macerátu, nežli vypít půl litru najednou. A k účinku bylin přispěje, pokud si na vypití přírodní medicíny uděláme chvilku klidu.
  • Pokud tinktury, ale i nálevy a spol. nejprve poválíme v ústech a pak teprve polkneme, začnou se účinné látky sliznicí úst ihned vstřebávat.

Akční letáky