Kromě léků, které nabízí moderní medicína, mají při léčení neduhů svou úlohu i přírodní léčebné prostředky. Člověk využívá k udržení zdraví nejrůznější bylinky, vonné silice, oleje, doplňky stravy a další látky rostlinného i živočišného původu. Důležité místo zde mají i produkty vznikající činností včel.

Med

Nejznámější včelím výdobytkem je bezesporu lahodný med, hojně užívaný v období chřipek a nachlazení. Je vhodné ho podávat preventivně, je lehce stravitelný, působí antibakteriálně a zvyšuje odolnost organismu. Obsahuje mnoho prospěšných látek, mimo jiné celou řadu cenných vitaminů, minerálů a enzymů, důležité jsou i jeho antioxidační účinky.

Pravidelná konzumace medu zvyšuje populaci probiotických bakterií ve střevě, zlepšuje trávení a snižuje hodnoty rizikových faktorů pro rozvoj nemocí srdce a cév, také metabolických problémů. Na škodu nejsou ani různé příměsi, které se v medu vyskytují, ani jeho krystalizace. „Po usazení medu ve sklenici se na povrchu vytvoří napěněná vrstva, o které se lidé domnívají, že je to špína a nečistoty. Jedná se přitom o vysrážené bílkoviny a pyl, které patří k nejcennějším látkám v medu,“ říká Dagmar Valášková, která s manželem chová včely na Broumovsku už více než 40 let. „Vytvořená vrstva pěny a postupná krystalizace jsou přirozené procesy, které se objevují u kvalitního přírodního medu,“ dodává.

  • Med nikdy nedávejte do horkého jídla či nápojů, teploty nad 50 °C spolehlivě ničí cenné látky.

Mateří kašička

Vyvíjející larvy včel jsou krmeny speciální substancí, mateří kašičkou. Jedná se o výměšek hltanových žláz mladých včel. Složení a množství mateří kašičky podávané larvám závisí na tom, jakou funkci bude včela ve včelstvu zastávat. Kašičkou jsou krmeny larvy budoucích matek a omezeně také larvy dělnic a trubců. Kromě toho je tato výjimečná potrava určena pro matku – královnu. I díky odlišné stravě se život matky značně prodlužuje, dožívá se několik let na rozdíl od dělnic, které svůj životní běh končí po několika měsících.

Je jasné, že v mateří kašičce najdeme jen to nejlepší, co mají včely k dispozici. Dodává se v čisté podobě, lyofilizovaná (sušená mrazem), případně smíchaná s medem či jako součást kosmetických přípravků. Její léčebné využití je široké, doporučuje se při mnoha onemocněních, usnadňuje průběh a zotavení celé řady potíží. Namátkou lze uvést její pozitivní účinky při léčbě astmatu, vředů, depresivních stavů, nespavosti, úpravě krevního tlaku, pomáhá při klimakteriu, prospívá pleti i vnitřním orgánům, zvyšuje obranyschopnost organismu.

Propolis

Jedná se o lepkavou látku složenou z včelího vosku a pryskyřic sbíraných z pupenů listů a květů. Včely jej používají k vyplnění štěrbin v úlu, utěsnění, ale spoléhají na něj i v případě, že se do úlu dostane nevítaný návštěvník. Zahubí vetřelce svými žihadly a pokud je tělo příliš velké, aby ho odstranily z prostor úlu, obalí ho propolisem. „V úle pak najdete mumifikovanou mrtvolku myši nebo rejska, antibakteriálně působící propolis zabraňuje šíření mikrobů z rozkládajícího se těla, “ vysvětluje včelař Jiří Valášek. Podobně využívají včely propolis i proti jiným škůdcům, například pomocí něj brání růstu vajíček zavíječe voskového.

Právě vysoký obsah látek bránící rozvoji mikroorganismů dělá z propolisu ideální prostředek v boji proti zánětům, užívá se vnitřně i zevně. Ve formě tinktury nebo jakou součást mastí, zubních past a kosmetických přípravků se aplikuje při léčbě plísňových onemocnění, na drobná poranění, popáleniny, záněty, při paradentóze, bolestech zubů, ale i při střevní infekci, revmatismu nebo poruchách krevního oběhu a mnoha dalších obtížích. Jestli propolis zkoušíte poprvé, musíte počítat s případnou alergickou reakcí a nejprve otestovat menší množství přípravku.

  • Výčet užitečných látek pocházejících od včel nekončí, ceněný je i včelí pyl a jed, do mastí a kosmetických přípravků se užívá včelí vosk.