Tento párový orgán fazolovitého tvaru, nacházející se po obou stranách páteře v prostoru mezi břišní dutinou a svaly zad, má velmi důležité funkce. Slouží především k odstraňování odpadních a toxických látek, které pak z těla odcházejí v podobě moči. Ledviny zároveň moč vytvářejí, regulují objem vody v těle, krevní tlak a udržují rovnováhu kyselých a zásaditých látek v krvi a také rovnováhu důležitých minerálů, jako je draslík a sodík. Produkují hormon erytropoetin, který vyvolává tvorbu červených krvinek, a pro tělo nezbytný vitamin D. Jsou proto velmi ovlivněny tím, v jakém prostředí se pohybujeme a co a v jaké míře konzumujeme.

Co se začne dít, pokud ledviny nefungují tak, jak by měly?

Především se tělo bude snažit vypořádat s nadbytkem toxinů, které se při špatném fungování ledvin začnou v těle hromadit. V důsledku toho se budete cítit unavení, slabí, a to nejenom fyzicky, ale také mentálně, budete se potýkat se špatnou pamětí i neschopností se soustředit. Přesto nebudete dobře spát, neboť tělo bude bojovat s toxiny, a spánek nebude regenerací, naopak se mohou vyskytnout různé spánkové poruchy. Přidat se může zvracení, nevolnost a nechutenství. Pokud se situace neřeší, nastoupí dušnost a v důsledku zadržování tekutiny v těle i přibývání na váze, otoky očních víček nebo nohou. Tělo není schopné produkovat červené krvinky, nastává tedy anémie, doprovázená únavou a slabostí.

Tyto příznaky ovšem člověk často nespojí právě s ledvinami, a onemocnění se tak může vyvíjet velmi dlouhou dobu. Problémem také je, že nemocné či špatně pracující ledviny nebolí. I pro laika nejviditelnějším příznakem, který upozorňuje na poruchy močového ústrojí, ke kterému ledviny patří, jsou proto změny moči.

Jednak může být moči méně, ale také může změnit svou podobu – jiná barva moči, příměs krve či neobvyklý zápach mohou být dobrým a včasným příznakem, který dotyčného dovede k lékaři, stejně jako změna frekvence močení. Může se jednat samozřejmě i o problémy s močovým měchýřem, nejčastěji zánět, ale je dobré situaci nepodcenit a konzultovat ji s lékařem, protože může v případě zanedbání zasáhnout i ledviny.

Rizikovými faktory pro selhání ledvin jsou především cukrovka, vysoký krevní tlak, opakované záněty močových cest. Rizikovým faktorem je také věk nad 50 let a kouření. Pokud spadáte do některé z těchto skupin, je namístě požádat při preventivní prohlídce praktického lékaře, aby vám provedl rozbor krve a moči, který ukáže, zda vaše ledviny pracují správně.

Ledviny jsou pro tělo naprosto nezbytné, a proto je nutné o jejich stav pečovat. Výhodou je, že jsou dvě – člověk může v případě nutnosti i s jednou zdravou ledvinou žít bez problémů celý život. Na tuto situaci ale není dobré hřešit a ledviny nadměrně zatěžovat. Naopak jim prospívá dostatečný pitný režim, ve kterém se vyvarujete alkoholu i chemických a přeslazených limonád a energetických nápojů. Omezte solení a nejezte uzeniny, vyvarujte se prochladnutí a udržujte aktivní životní styl s dostatkem pohybu a zdravou stravou. Tím eliminujete riziko obezity, která často souvisí s vysokým tlakem i cukrovkou. A ty pak mohou být spouštěčem ledvinových problémů.

Zdroj: lepsija.cz, www.idnes.cz, www.nembv.cz