Až do chvíle, než se nám nějak připomenou, nevěnujeme obvykle svým ledvinám příliš velkou pozornost. Ostatně hodně lidí je přesvědčeno, že jejich funkcí je vlastně jen produkce moči. Jenže to je obrovský omyl, ledviny jsou jedním z nejdůležitějších orgánů zajišťujících, aby se z našeho těla dostaly všechny toxiny a škodlivé látky vůbec. Řekli byste, že vašimi ledvinami proteče každý den přes 1 500 litrů krve? Když si uvědomíte, že běžný člověk jí má v těle asi pět litrů, znamená to, že za pouhý den proteče každý mililitr naší krve ledvinami asi tři sta krát.

Nenápadné, ale důležité

Kromě odvodu moči a nadbytečné vody z těla se ledviny starají také o vyloučení většiny škodlivých látek, stejně jako o nastavení rovnovážného pH, zabraňují totiž přílišnému překyselení krve. Navíc mají za úkol produkovat trojici důležitých hormonů - erytropoetinu, kalcitriolu a reninu. Erytropoetin je například zodpovědný za produkci červených krvinek, renin zase reguluje náš krevní tlak. Ještě jedna funkce ledvin je – zejména v současnosti – velmi důležitá. Jsou totiž zodpovědné za syntézu vitamínu D, který hraje velmi důležitou roli v boji s virem SARS-Cov-2, se kterým se nyní potýká celý svět.

Potíže s ledvinami

Takže pokud se začnete cítit často unaveni, začnou vám otékat ruce a nohy, nebo je vám zcela bezdůvodně zima, upozorněte svého lékaře, aby vám ledviny zkontroloval. Horší funkce ledvin se může projevit také potížemi se spánkem, nechutenstvím a častým zvracením, také náhlým vzrůstem krevního tlaku. Pokud si navíc uvědomíte, že vaše moč má tmavší barvu a chodíte na toaletu méně často, návštěvu lékaře rozhodně neodkládejte.

Tekutin tak akorát

S ohledem na to, jak důležité ledviny pro nás jsou, chová se k nim řada lidí více než macešsky. Někdy nechtěně, třeba jen tím, že nesprávně pijí. Asi každý ví, že dospělý člověk by měl za den vypít přibližně 3 litry tekutin. Ovšem pozor, pokud celý den nepijete a chcete to dohnat večer, svým ledvinám úplně dobře neuděláte. Příjem tekutin by měl být rozložený po celý den, vypití tří litrů najednou znamená pro ledviny pořádnou zátěž. Dobře jim samozřejmě nedělá ani dlouhodobá dehydratace, ale podobně špatné je pro ně i dlouhodobé výrazné překračování doporučené dávky tekutin. Ostatně ve starověké Číně to byl jeden z velmi krutých způsobů popravy. Odsouzenec musel najednou vypít tak velké množství vody, že u něj došlo k selhání ledvin. Umíral pak ve velkých bolestech.

Nesvědčí jim káva, analgetika, ani nedostatek spánku

Dalším poměrně častým prohřeškem proti ledvinám bývá u mnoha lidí odkládání toalety. Ledviny potřebují mít možnost produkovat moč. Ale znáte to, teď zrovna nemáte čas, něco důležitého musíte udělat, prostě na záchod půjdete později. Vy to vydržíte, ale co vaše ledviny. Stres pro ledviny rozhodně není dobrý, stejně tak jako nedostatek spánku. A nejhorší je, pokud se ten snažíte vyrovnat kávou. Samozřejmě tak jako na všechny drogy, i na kávu si tělo časem přivykne. Přesto více než dva, tři šálky denně není pro ledviny rozhodně dobrou zprávou.

Abychom doplnili nejběžnější „ledvinové zločiny“, je třeba ještě připomenout drogy, kam se počítá také kouření a alkohol. Lidé se často domnívají, že nadměrným pitím alkoholu škodí hlavně játrům. Ale jsou to přece ledviny, které lidské tělo zbavují toxinů. Takže právě ony se musí postarat, aby se tyhle jedny dostaly z těla pryč. To ostatně platí i o většině léků, problémem je také současné nadužívání analgetik, která polyká řada lidí podobně jako dětské bonbony. Těžko se pak můžeme divit, že problémů s ledvinami stále přibývá.

Zázvor i kurkuma pro ledviny

Když už ledviny selžou, jde o skutečně život ohrožující stav. Proto je lepší o ně přece jen aspoň trochu pečovat. Všech zlozvyků, které jim škodí, se zbaví jen málokdo. Rozhodně ale není na škodu myslet na to, jak ledvinám aspoň trochu odlehčit a podpořit je. Naštěstí už starověcí bylinkáři si důležitosti správné funkce ledvin byli vědomi, a tak vyzkoušeli celou řadu podpůrných bylinek.

Ledvinám můžete pomoci i při vaření, k jejich pročištění pomáhá zázvor, ale také kurkuma, její protizánětlivé vlastnosti se dobře osvědčují při léčbě zánětu ledvin, fungovat může i jako prevence. Ideální je sehnat čerstvou, ale použít se dá i sušená.

Zkuste pampelišku nebo přesličku

Mezi bylinky přátelské k ledvinám se řadí všechny močopudné, protože jim pomáhají rychleji tvořit moč a tím tělo zbavit škodlivin. Zejména, když máte problémy s močovými kameny, nebo jen pociťujete některé příznaky problémů s ledvinami, sáhněte po přesličce rolní (Equisetum arvense). Na urologické problémy funguje skvěle, ale pozor při vnitřním užití, předávkovat se dá velmi snadno. Proto užívejte spíše odvar po lžičkách. Velmi blahodárné účinky na pročištění ledvin má také pampeliška lékařská (Taraxacum officinale). Nepoužívají se z ní ale květy či listy, jak je obvyklé, ale kořen. I ten má totiž výrazné močopudné účinky, udělat si z něj můžete nálev, na hrneček stačí dvě lžičky sušeného kořene.

Na posílení činnosti ledvin působí dobře také třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) a borůvky, tedy plody brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus). Ty mají v sobě hodně antioxidantů, můžete je jíst čerstvé, nebo z nich vyrobit sirup a ten užívat po lžičkách třeba v kombinaci s medem.