Hlavní funkcí ledvin je regulování hladiny tekutin v těle a čištění krve od toxinů. Pokud jsou „indisponovány“, nemohou plnit všechny své důležité procesy. V krvi se začne hromadit voda, odpadní produkty a také často dochází ke snížené produkci určitých hormonů. Proto byste si měli dát pozor na varovné signály a celou situaci co nejdříve zkonzultovat s lékařem. Jak poznáte, že jsou vaše ledviny v ohrožení?

Jaké jsou hlavní příznaky nemocných ledvin, se dozvíte z následujícího videa:

Zdroj: Youtube

1. Únava

Naprosto prvním příznakem, že vaše ledviny potřebují zvýšenou péči, je dlouhodobá a neutuchající únava. Ledviny odstraňují z našeho těla toxické látky. Když nefungují správně, tyto škodlivé látky se začnou v organismu hromadit a způsobují nepříjemné stavy nejen únavy, ale i bolesti hlavy, závratě, slabost a neschopnost plného soustředění. Když jsou ledviny zdravé, produkují erytropoetin, tedy hormon, který přispívá k tvorbě červených krvinek transportujících po celém těle kyslík. Čím méně máme v těle červených krvinek, tím je pocit únavy větší.

2. Pocit chladu a zimy

Onemocnění ledvin často vede k anémii, která se kromě jiného projevuje i neustálým pocitem chladu. Dokonce i v místnostech, kde je pro ostatní příznivá teplota. Pokud vás dojem stálého prochladnutí pronásleduje déle, neváhejte zkonzultovat situaci se svým lékařem, abyste odhalili, o jaký problém se jedná.

3. Dušnost

Jedná se o subjektivní pocit nedostatku vzduchu a ztíženého a namáhavého dýchání. Bývá příznakem mnoha onemocnění. Nejvíce je spojen se srdečními a plicními chorobami, ale může být způsobeno i nedostatečnou funkcí ledvin. Přebytečné tekutiny a toxiny nestíhají ledviny filtrovat a hromadí se pak v plicích, což způsobuje dušnost. Často se tento nepříjemný stav dostavuje především při večerním ulehnutí do postele. Ani tento stav nepodceňujte a vždy konzultujte s odborníkem.

4. Suchá pokožka

Dalším příznakem nedostatečné funkce ledvin je suchá a svědící pokožka. Ledviny pomáhají v těle kromě jiného i s udržením správného množství minerálů. Když jsou v nerovnováze, prozradí vám to brzy i stav vaší pokožky. Bývá často suchá, povadlá a má sklony k různým vyrážkám a ekzémům.

5. Otoky

Při nedostatečné funkci ledvin se vám mohou na těle objevovat nepříjemné otoky. Zejména dolních končetin v oblasti chodidel a kotníků. V organismu se totiž hromadí nadměrné množství vody a sodíku. Častým příznakem jsou i otoky kolem očí a v obličeji.

6. Zápach z úst

Nedostatečná funkce ledvin se může také projevovat nepříjemným zápachem z úst a dojmem kovové chutě na jazyku. Často se přidává i nechutenství, nevolnost a zvracení.

7. Potíže s močením

Ledviny mají na starost tvorbu moči. Pokud je vaše močení příliš časté a bolestivé a v noci máte kvůli tomu narušený spánek, jde o signál, že s ledvinami není vše v pořádku. Stejně tak je problém, pokud je ve vaší moči krev. Může jít o příznak nebezpečné infekce zvané hematurie, anebo signál, že máte ledvinové kameny či jiné útvary v močových cestách či ledvinách. Stejně tak by neměla být zdravá moč provázena velkým množstvím bublinek a bílou hustou pěnou. Příčinou bývá nadměrné množství bílkovin v jejím obsahu.

8. Špatný spánek

Pokud jsou ledviny v ohrožení, toxiny, které zůstávají v řečišti krve v našem těle způsobují doslova chaos. Dochází ke špatnému usínání a neklidnému spánku, někdy může docházet i ke spánkové apnoe. Jedná se o poruchu, kdy se během spánku zastavuje dýchání.

Související články

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.mojemedicina.cz, www.prozeny.cz