Trpíte zácpou a hledáte rychlou úlevu? Prozradíme vám „lahůdku“, kterou miloval Král komiků Vlasta Burian a od nepříjemných střevních potíží mu vždy přinášela brzké zotavení. Vařil mu ji jeho oblíbený a věhlasný kuchař Jaromír Trejbal. Jedná se jednoduchou a účinnou kombinaci dvou běžných potravin.
Chcete znát účinné recepty proti zácpě? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Renata Lien:
Neduh, který trápil Buriana
Ve svých vzpomínkách se šéfkuchař Jaromír Trejbal zmiňuje, že za celou dobu svého pobytu u Burianů se nepamatuje na situaci, že by Vlastu Buriana trápil nějaký neduh. Vlastně prý nikdy nestonal.
Jednou se však v kuchyni přiznal, že ho někdy trápí úporná zácpa. „Ihned jsem si vzpomněl na recept francouzských kuchařů a lék připravil. Ochutnejte,“ dodává Trejbal. „Než jsem se vrátil ze spíže, byla mísa naprosto prázdná! Musel jsem mistrovi vysvětlit, že tento lék se užívá po lžičkách, jinak má příliš silný účinek.“
Vlasta Burian poděkoval za radu a jistě si myslel své. Následný den přišla za Jaromírem Trejbalem hned po ránu paní Nina a zjišťovala, co bude k obědu. Byla nadšená ze všech uvedených 7 chodů a nejvíce natěšeně se tvářila na říznou omáčku „Béarnaise“.
Když odcházela, položila ještě mistru kuchaři otázku: „Jarko, neviděl jste během včerejšího dne někoho cizího ve vile?“ Otázka Jaromíra zaskočila a zeptal se tedy: „Proč myslíte, paní Nino? Něco se ztratilo?“ Odpověděla jednoznačně: „To ne, ale někdo nám utrhl kliku od záchodu.“ Bylo jasné, o kom je řeč.
Lék Vlasty Buriana na zácpu
Nejprve si oloupejte 3 čerstvá rajčata, pokrájejte na menší kousky a pak je rozmixujte na kaši. Následně je zalijte ¼ l horkého mléka, řádně promíchejte a nechte směs lehce vychladnout.
Proč je účinný
Tento osvědčený recept vám zaručeně uleví od zácpy poměrně v krátké době. Loupaná rajčata obsahují vlákninu, která podporuje peristaltiku střev a změkčuje stolici. Horké mléko pak zklidňuje trávicí trakt a usnadňuje stolici průchod.
Potraviny způsobující zácpu
Zácpu mohou způsobit různé potraviny, zejména ty, které mají nízký obsah vlákniny. Patří sem například bílý chléb a další pečivo z rafinované mouky, bílá rýže, těstoviny a sladkosti. Vysoký obsah tuků v tučných masech, sýrech a jiných mléčných výrobcích může také přispět k problémům s trávením. Konzumace velkého množství červeného masa, které obsahuje málo vlákniny a je těžko stravitelné, může vést k zácpě. Navíc dehydratace z nedostatečného příjmu vody a přemíra kofeinových nápojů mohou situaci ještě zhoršit, protože tělo potřebuje dostatek tekutin pro udržení pravidelné stolice.
Zdroje: Kniha Jaromír Trejbal - Co jedl Vlasta Burian: Vzpomíná jeho osobní kuchař Jaromír Trejbal, 66 původních receptů, str. 8, www.bylinkyprovsechny.cz, www.jidelniplan.cz