V příbalovém letáku je spousta důležitých informací, ale varování o míchání léků s bylinkami tam bývá jen stručná zmínka. Existuje dlouhá řada koření a bylin, které se s tabletkami nesnesou, vyvolají alergickou reakci nebo záchvat a při dlouhodobém užívání lidské zdraví nevratně podlomí.

Antidepresiva

Antidepresiva se předepisují nejen při léčbě úzkostných stavů, ale i při bulimii, anorexii a u poruch spánku a chování. Snadno se kombinují s jinými preparáty a nejsou překážkou v řízení auta. Po požití třezalky se bohužel velice často dostaví serotoninový syndrom. Ten se vyznačuje zrychleným tepem, mělkým dýcháním, tenzí, bušením srdce, pocením, zrudnutím a nauzeou. Stejně rizikový je i kajenský pepř.

Hypnotika se nenesou s pepřem a antibiotika s mateřídouškou, která ovlivňuje jejich účinky. Unikátní místo při výrobě léků zaujímá podběl. Ten se nesmí v preparátech z České republiky objevit. Obsahuje totiž alkaloidy a při dlouhodobém užívání může nevratně poškodit játra.

Riziko

Vláknina - Velký podíl rostlinné stravy s důrazem na vlákninu může v kombinaci s léky způsobit nedostatečné vstřebávání vitamínů a minerálů. Největší problémy jsou s nedostatkem vápníku. Psyllium, které je uváděno nejčastěji, stačí konzumovat s dvouhodinovým odstupem mezi léky.

Citrusy - Sevillské pomeranče, pomela, grepy i granátová jablka brání v těle člověka vylučování látek z prášků. Dochází k jejich zadržování a blokují tím správnou reakci těla na léčbu.

Čaje a šťávy - Zeleninové a ovocné šťávy jsou poslední dobou na vzestupu a často jsou na nich postavené celé dietní programy. Za stejným účelem (hubnutím) se pije zelený čaj. Právě ten ale způsobuje hromadění léčiva v organismu.

Třezalka - Bylina se silnými účinky je sice oblíbená, ale musí se s ní zacházet velice opatrně. V lidském organismu se chová jako parazit a ničí léčebný efekt některých léků. Při dlouhodobém užívání se účinky tabletek rovnají nule.

Orient - Zázvor, kustovnice, šalvěj a klanopraška patří mezi rostliny, které se hojně využívají ve fytoterapii. Při interakci s léky dochází bohužel k mnohem rychlejšímu odbourávání potřebných látek z organismu.

Česnek - Léky na ředění krve se dobře snáší s většinou bylin, ale u česneku a ginkgo biloby je to jinak. Při dlouhodobém užívání může dojít k posílení účinku léku. Reakce na lék musí být pravidelně kontrolována lékařem, aby se v případě potřeby upravily denní dávky. Krevní srážlivost ovlivňuje i heřmánek a rybí olej.