Kortikoidy

Uměle vyráběné steroidní hormony se používají v rámci lokální nebo systémové léčby ve formě injekcí a tablet. Pomáhají při astmatu, ekzémech, revmatoidní artritidě a roztroušené skleróze. Zároveň mají ale celou řadu vedlejších účinků jako oslabení imunity, nekróza kostí, deprese a závratě. Léčba je náročná, zdlouhavá a nezaručuje pozitivní výsledek. Kombinací s alkoholem se zbytečně narušuje léčebný proces a zhoršují se vedlejší účinky.

Antidepresiva

Alkohol se označuje jako sedativum. Právě proto se zdá být dobrým řešením na chmury a smutek. Jeho tlumivé účinky ale mají negativní dopady na fungování těla a v kombinaci s alkoholem mohou antidepresiva a anxiolytika, která se užívají na zmírnění depresí a úzkostí, ovlivnit chování a úsudek. Hrozí prohloubení úzkostných stavů, pocity beznaděje a myšlenky na sebevraždu. U pacienta se nedá předem určit, jestli dojde k útlumu nebo extrémnímu zesílání účinku léků a alkoholu.

Hypnotika

Užívat souběžně léky na spaní a alkohol se považuje za jednu z nejnebezpečnějších kombinací. Vzájemnou interakcí se účinky obou látek prudce zvyšují a mohou posílit závislost na prášcích i alkoholu. Při dlouhodobém užívání se dostaví úzkosti a permanentní neklid, roztěkanost, pocity vyčerpání, pocení a svalové křeče.

Antibiotika

Z osmi a půl tisíce dostupných léků je jen patnáct v přímé kontraindikaci s alkoholem. Většinou se jedná o medikamenty na léčbu alkoholismu, které jsou záměrně vytvářeny tak, aby při kombinaci s ostrým pitím pacient utrpěl a bylo mu zle.

Jednorázové zapití antibiotik pivem nebo vínem člověku nezpůsobí velké zdravotní potíže, ale zatíží játra. Při pravidelném pochybení začne klíčový detoxikační orgán stávkovat a může dojít až k jeho nevratnému poškození. Kombinace na lékařský předpis vydávaných antibiotik a alkoholu proces uspíší.

Bez omezení

Existuje řada tabletek, které lidé užívají dlouhodobě a pití alkoholu na ně nemá vliv. Když opominete fakt, že není zdraví prospěšné přijímat pravidelně ani narázově velké množství alkoholu, v kombinaci s antikoncepčními pilulkami a doplňky stravy se spoustou vitamínů a minerálů se nemůže nic stát. V krajním případě dochází jen k mírnému zvyšování nebo naopak potlačování účinků léků.