Desítky druhů ovoce a zeleniny v létě přímo vybízejí k ochutnání. Jsou nízkokalorické, plné vitaminů, minerálů i cenným zdrojem vlákniny. Vybrali jsme pro vás několik z nich, které byste rozhodně neměli při dietách vynechat.

Diskutujte: Jaké potraviny se vám v létě nejvíce osvědčily na chuť i na hubnutí?

- 73 % žen se řídí ve stravování radami z internetu.
- 87 % žen miluje ovoce.
- 50 % žen bojuje s nadváhou a obezitou.
- 85 % žen chce hubnout do plavek.

Jaké potraviny to tedy jsou?

Na svaly

Ananas

Obsahuje téměř 90 procent vody. Zbytek tvoří vitaminy, minerály, kyseliny podporující trávení a rozpustná vláknina. Jeho součástí je i enzym bromelain, který útočí přímo na tukové buňky a pomáhá přeměně tuků ve svalovou hmotu.

Na pleť

Broskve

Jsou bohaté na vitaminy A i C, beta karoten, železo a jsou dobrým zdrojem vlákniny. Jedna střední broskev tělu dodá jen 38 kcal, a tak jsou také ideální pro letní diety. Prospívají pleti i trávení a mají mírně projímavý a močopudný účinek.

Pro diabetiky

Hořký meloun

Oblíbený je nejen v asijské kuchyni, ale dnes už po celém světě. Hořký meloun je vyhledávaný hlavně kvůli mnoha zdraví prospěšným účinkům. Je víc než vhodný pro diabetiky, protože dokáže regulovat hladinu cukru v krvi. Navíc neobsahuje téměř žádné kalorie a je ideální na hubnutí.

Bez kalorií

Jicama

Vzhledem připomíná brambor, ale jde o výbornou a pro hubnutí prospěšnou pochoutku. Populární je hlavně v Mexiku a chuťově připomíná něco mezi jablkem a vlašskými ořechy. Jicama se jí vařená, grilovaná i nakládaná a její výhodou je nejen originální chuť, ale i fakt, že jde o lehké jídlo – 100 gramů má pouze 40 kalorií. Navíc je bohatým zdrojem vlákniny, vitaminu C, vápníku i fosforu.

Na imunitu

Mango

Skvělá pochutina nejen na letní dny, která velmi dobře umí uhasit chutě na sladké. Navíc je zdravá – obsahuje spoustu vlákniny, antioxidanty, hořčík, zinek, draslík, vitamin B a mnohé další. Posiluje imunitu, prospívá pleti a podporuje trávení. K tomu všemu není ani příliš kalorická – na 100 gramů má 69 kalorií.

Proti stárnutí

Moruše

Vzhledem připomínají ostružiny. Jsou chutné, velmi zdravé a málo kalorické. 100 gramů totiž obsahuje jen 43 kcal. Tělu navíc dodají potřebné vitaminy a minerály (vitamin C, draslík) a najdete v nich velké množství resveratrolu, který patří mezi silné antioxidanty a mimo jiné oddaluje proces stárnutí.

Na spalování tuků

Paprika

Do diety nezapomeňte zapojit také papriku, a nejlépe pálivou. Obsahuje totiž kapsaicin, který podporuje látkovou výměnu a hlavně urychluje spalování tuku. Tato látka je součástí i některých přípravků na hubnutí.

Na trávení

Švestky

Jsou plné vitaminů a minerálů, patří především k výborným zdrojům vitaminu B, E, hořčíku, vápníku, draslíku či fosforu. Zrychlují peristaltiku střev, a proto se o nich někdy mluví jako o spolehlivém přírodním projímadle. Střeva nejen čistí, ale i zbavují zbytečného tuku, a tak napomáhají hubnutí. Zabraňují totiž tuku, aby se ukládal v rizikových břišních partiích.