V létě nám hrozí především úpal, který se ohlašuje bolestmi hlavy, závratěmi, zmateností, nevolností, zrudnutím pokožky nebo horečkou bez pocení. V takovém případě bychom měli organismus co nejdříve ochladit – ponořit se do vany s vlažnou vodou, osprchovat se studenou vodou nebo otírat tělo ručníkem namočeným ve studené vodě. Bedlivě sledujeme zvláště malé děti a starší osoby, v případě výrazných potíží vyhledáme pomoc lékaře.

Při pobytu v prostředí s vysokými teplotami a současném nedostatečném příjmu tekutin se může projevit vyčerpání z přehřátí. Je to odpověď organismu na nadměrnou ztrátu vody a soli pocením, která se projevuje únavou, slabostí, pocením, nevolností či zvracením, bledostí, svalovými křečemi, závratěmi až mdlobou. I v tomto případě platí, že nejohroženější skupinou jsou malé děti a starší lidé, při větších potížích opět raději vyhledáme lékařskou pomoc.

Prevence

Abychom se zmíněným potížím vyhnuli, měli bychom dbát na dostatečný příjem tekutin a vyhýbat se pobytu na přímém slunci. Pít bychom měli v průběhu celého dne po menších dávkách a rozhodně bychom se měli vyhnout alkoholu, který organismus odvodňuje. Obecně se doporučuje přijmout denně zhruba 35 ml tekutin na 1 kg tělesné hmotnosti. Pokud sportujeme, měli bychom za každou hodinu fyzické aktivity přidat ještě 1 l tekutin. Vhodné jsou minerální vody, slabé bylinné nebo ovocné čaje, ovocné šťávy zředěné čistou vodou, případně iontové nápoje.

Chraňte si kůži

Intenzita slunečního záření je v létě mnohem vyšší a z celkové denní dávky záření celá polovina připadá na dobu mezi 11. až 13. hodinou. Intenzitu zvyšuje i odraz od vodní plochy, proto je důležité se především při pobytu u vody dostatečně chránit proti spálení. Pozor, pokud současně používáme repelenty proti hmyzu, měli bychom vědět, že snižují účinek přípravků na ochranu kůže před sluníčkem až o 30 %. Proto je potřeba nejdříve se natřít ochranným krémem a repelenty aplikovat až poté.

Nepříjemným průvodcem slunečných dní mohou být i kožní alergické reakce. Takzvaná fotosenzitivní reakce je kožní reakce na určité krémy v kombinaci s pobytem na sluníčku. Nepříjemné vyrážky mohou způsobit i některé léčivé masti, které se používají například k léčbě následků sportovních úrazů, jako jsou poranění šlach, svalů a kloubů, zhmoždění, natažení či podvrtnutí. Reakce obvykle vzniká bezprostředně po oslunění, ale může se projevit i několik dní po aplikaci masti a následném vystavení kůže UV záření. Tzv. fotodermatózy, tedy záněty kůže, vznikají snadno i u jinak zdravých jedinců. Právě v létě je tedy třeba před aplikací čehokoli na pokožku velice pečlivě prostudovat příbalový leták a rizikovým přípravkům se raději vyhnout.