en.wikipedia.org, www.thekitchn.com

Giardiniera: Domácí levná probiotika

Původní italská giardiniera byla prostým způsobem, jak využít sezónní přebytek zeleniny a uchovat ji pro použití v průběhu zimy. Přestože se recepty mohou lišit, základní ingredience a metody nakládání zůstávají stejné.

Italská giardiniera je směs nakládaných zelenin, která pochází z Itálie. Tato směs obvykle zahrnuje nakládanou mrkev, papriky, cuketu, cibuli, květák, kapary, zelené papriky a olivy. Tyto suroviny jsou nakrájeny na menší kousky nebo na plátky a následně zalité octem nebo lákem z kyseliny citronové, obvykle spolu s kořením jako jsou koriandr, kmín, petržel a česnek. Připravuje se však také fermentovaná varianta, která je plná probiotických kultur.

Kde se vzala giardiniera?

Původ italské giardiniery čili sottaceti je spojen s italskou kuchyní a tradicí konzervování zeleniny. Existuje několik verzí původu této směsi, ale pravděpodobně pochází z oblasti Kampánie v jižní Itálii, kde se zelenina často konzervuje v octě z bílého či červeného vína nebo také v oleji.

Jak připravit klasickou gardinieru, se můžete podívat v tomto italském videorecpetu, ke kterému si můžete zapnout české titulky:

Zdroj: Youtube

Od svého původu se giardiniera stala populární po celé Itálii a postupně se rozšířila i do dalších částí světa. Dnes se giardiniera vyrábí a prodává v mnoha obchodech s potravinami a je oblíbená jako příloha k jídlům nebo jako ingredience v různých receptech.

Probiotika, která chutnají

Jak připravit fermentovanou italskou gardinieru, se podívejte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Italská giardiniera se často podává jako příloha k jídlům nebo jako součást sendvičů. Může být také použita jako ingredience v salátech, těstovinách nebo na pizze. Tato směs je často k dispozici v italských delikatesách, ale může být také vyrobena doma, kde může být recept upraven podle chuti a preference.

Giardiniera se řadí k jednoduchým jídlům či pochutinám, které lze přiřadit například ke kimči nebo nakládanému zelí. Také tyto potraviny jsou bohaté na probiotika, čímž významně podporují nejen zdraví střev, ale celého organismu.

Související články