Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, www.zdravizone.cz, www.svetfitness.cz

Proč jsou bílkoviny potřebné?

Důvodů, proč vyhledávat potraviny bohaté na bílkoviny, je podle vědeckých studií celá řada. Bílkoviny čili proteiny nejsou důležité jen když chcete hubnout nebo zlepšit fyzičku.

Bílkoviny jsou základní stavební látkou, kterou každé tělo potřebuje. Bez bílkovin prostě není možné jeho kvalitní fungování. Bílkoviny totiž hrají důležitou roli jako stavební materiál, mají v těle různé funkce, například i během trávení, dýchání nebo pro krevní oběh. Proteiny jsou také zdrojem energie, ale závisí na nich také stav imunitního systému.

Jak posuzovat potraviny bohaté na bílkoviny?

Podívejte se, jaké levné zdroje bílkovin do svého dlouhého seznamu zařadil Aleš Lamka, který se na svém YouTube kanálu dělí o rady a doporučení ze své pozice fitness trenéra:

Zdroj: Youtube

Různé zdroje bílkovin

Při slově bílkovina nebo protein si spousta z nás vybaví především maso a vejce. Jsou to potraviny živočišného původu a z různých důvodů nám prostě nemusí vyhovovat. Navíc jídelníček by měl být pestrý, takže zaměření jen na maso vlastně ani není žádoucí. V případě mas se však doporučují především ryby jako tuňák či sardinky, ale i krevety. Maso může být vepřové, hovězí nebo drůbeží, úplně nejlevnější jsou vnitřnosti. Bohužel těch bychom neměli jíst příliš.

Dalším živočišným zdrojem bohatým na bílkoviny je mléko a mléčné výrobky. Navíc některé z těchto výrobků jsou i málo tučné, jiné jsou zase zakysané a plné probiotik. Ze sýrů patří k levným a vhodným potravinám například sýry skyr a cottage, ale i mozzarella nebo třeba řecký jogurt.

Nicméně existuje ještě celá jedna velká skupina potravin bohatých na protein, ale rostlinného původu. Obecně se dá také říci, že tyto potraviny rozhodně patří k levnějším zdrojům bílkovin.

Potraviny bohaté na bílkoviny

Potraviny bohaté na bílkoviny jsou klíčovou součástí vyvážené stravy. Mezi ně patří maso, ryby, drůbež, vajíčka a mléčné výrobky, které jsou vynikajícím zdrojem kvalitních živočišných bílkovin. Pro vegetariány a vegany jsou důležité rostlinné zdroje bílkovin, jako jsou luštěniny (např. čočka, cizrna, fazole), ořechy, semínka a tofu. Bílkoviny jsou klíčové pro růst a opravu tkání, podporují svalovou hmotu, zlepšují imunitní systém a mohou pomoci udržet pocit sytosti. Je důležité zařadit tyto různorodé zdroje bílkovin do stravy, aby byla zajištěna správná výživa našeho těla.

Související články