Úklid je většinou ženskou záležitostí. Proto není divu, že spousta „zlepšováků“ na poli gruntování vymyslely ženy. A dnešní vychytávka nebude výjimkou! Už jste někdy slyšeli o badyánovém octu? Což o to, klasický vinný nebo jablečný ocet se v domácnosti běžně využívá. Má čisticí a dezinfekční účinky, navíc například při mytí oken funguje i jako přírodní „leštička“, která po sobě nezanechává žádné šmouhy. Je to skvělý vynález ten ocet… Ale proč badyán?

Vyrobte si badyánový ocet. Nahradí spoustu čisticích prostředků. Více se dozvíte na videu:

Zdroj: Youtube

Koření našich babiček má čistící schopnosti

Většina z nás má badyán spojený s vánoční atmosférou. Koření je součástí vánočního cukroví a svařáku, který je v chladných měsících oblíbeným zahřívadlem hlavně pro ženy. Málokdo ale ví, že badyán má mimo jiné i skvělé čisticí účinky. Například v Asii je používaný jako přírodní čistič pleti. Na trhu můžete narazit i na badyánová čistící pleťová mléka či tonika. A stejně tak, jako čistí kůži, dokáže vypulírovat i podlahu či nábytek. Nevěříte?

Dvojnásobná čisticí síla

Důkazem je badyánový ocet, který spojuje sílu dvou přírodních čistidel. Vyrobíte si ho poměrně snadno: Do zavařovací (nebo jiné uzavíratelné nádoby) nalijte 2 hrnky obyčejného bílého octa. Do směsi rozlámejte 1 paličku skořice, přidejte 4 hvězdičky badyánu (pokud nemáte, můžete použít kulatý anýz) a ½ hrsti hřebíčku. Směs zakryjte, zlehka protřepejte a nechte 2 dny louhovat.

Koření skvěle osmašťuje povrchy

Vylouhovaný ocet nalijte přes trychtýř do rozprašovače. A pak už se můžete pustit do úklidu! Badyánový ocet nastříkejte na hadřík a otřete s ním dózy nebo varnou desku či pracovní plochu na kuchyňské lince. Výhodou téhle čisticí směsi je, že odstraňuje mastnotu a zanechává po sobě lesk. Úklid tak bude vypadat perfektně i bez jediné stopy chemie.

Účinný a voňavý

Ocet s vylouhovaným kořením vám pomůže i s údržbou některých spotřebičů, například mikrovlnné trouby. Stačí ho nalít do plastové nádoby a nechat minutu zahřát. Teplem se uvolní pára, která pokryje troubu zevnitř. Kombinace octu a badyánu povolí veškeré mastné skvrny, cákance a špínu. Vy pak všechno jen zlehka setřete hadříkem. Nemusíte se bát, že by byl ocet nějak nepříjemně cítit. Naopak, díky koření získává příjemnou jemnou vůni!

Univerzální pomocník

Tenhle domácí univerzální čistič můžete použít na všechny povrchy. Obzvlášť tam, kde je zažraná špína nebo mastnota. U letitých nánosů raději použijte utěrku s vetším množství badyánového octa. Takový „bylinkový“ obklad pak přiložte na postižené místo a nechte den působit. Díky síle octa a badyánu nános postupně povolí. Pokud ne, tak postup znovu zopakujte. Badyánový ocet zkrátka patří do vaší domácnosti, ušetří vám práci, peníze i čas!

Zdroje: www.zena-in.cz, www.youtube.com