Voňavý libeček dokáže s naším tělem divy, proto se ho doma vyplatí pěstovat. Na co všechno je nám dobrý a jaká jídla dokáže skvěle ochutit? To vše a možná něco víc se dozvíte v následujících řádcích.
Možná si vzpomínáte na vysokou rostlinu, která měla u babičky na pozemku vždy své místo. Ano, byl to libeček. Dříve okupoval snad každou zahradu, jednu dobu o něm nebylo moc slyšet, ale dnes se k němu mnoho lidí opět vrací. Brambory jím ovoněné jsou totiž k „sežrání“! Libeček se ale nehodí pouze jako koření, ale považuje se i za kvalitní a rozmanitě účinnou drogu. Jestliže nechcete libeček využít žádným zmiňovaným způsobem, můžete s ním okouzlit svou vysněnou lásku. Jak? Žena si má dát pod levé ňadro lísteček libečku a dotyčnému ho pak strčit nenápadně do kapsy.
Libeček lékařský nejlépe prospívá na zahradě, kde dorůstá až 2 metrů.
Libeček
Libeček lékařský spadá do čeledi miříkovité. Jedná se o vytrvalou bylinu dosahující až 2 metry, která kvete žlutozelenými kvítky v letním období. Jeho listy jsou oblíbeným kořením, přidávají se do polévek, salátů, omáček, apod. U nás se volně v přírodě nevyskytuje. Původem je libeček nejspíš z Persie, ale rychle se rozšířil do Středomoří, kde ho lidé využívali též jako medicínský prostředek.
Užití v kuchyni
Dříve se libeček při vaření používal dnes a denně. V novém tisíciletí je opomíjen, což je veliká škoda, protože se dá přidat do mnoha jídel, kde vytvoří velkou chuťovou parádu. Nejčastěji se s ním setkáme v polévkách a při vaření brambor. A věřte, že z těchto brambor je vynikající bramborová kaše! Pokrájené listy se dají přidat do omelet, ale i do salátů. Využijete ho i při přípravě omáček, pomazánek, paštik, mletých mas nebo dušeného hovězího masa.
Libeček je přímo stvořený pro vývar!
Účinky na zdraví
Na začátek hned jedno upozornění. Jako bylinku by libeček neměly užívat ženy v jiném stavu.
Pro léčebné účely se využívá kořen, semena a listy. Nejvíce účinný je kořen, který se vykopává buď brzy na jaře, nebo až na podzim, kdy už má rostlina suché listy. Kořen se poseká, suší a dává se do některých čajových směsek. Čerstvé listy se konzumují jako preventivní opatření.
Podporuje funkci ledvin, ale k tomuto účelu se neužívá samostatně, pouze ve směsích. Libeček čistí krev, je močopudný, zlepšuje stav při dně, revmatismu a srdečních chorobách. Pokud se chcete zbavit pigmentových skvrn, zkuste na ně aplikovat rozetřený list s trochou oleje.
Jak libeček pěstovat doma
Většina lidí si libeček obstarává na zahrádce ve volné půdě nebo ve vhodné nádobě. Jelikož jde o velkou rostlinu, doma v květináči jí musíte náležitě regulovat. Ale nebojte, v domácích podmínkách a menším kontejneru dorůstá zhruba jen 50 cm. Předem ale upozorňujeme, že bez hnojení vám bude rostlina živořit.
Vždy je jistější pořídit si sazenici.
Libeček si můžete vypěstovat se semen, ty si zajistěte u sousedů. Pokud neuspějete, kupte si je v zahradnictví. Vzejití rostlinky trvá dlouho, proto je jistější pořídit rovnou předpěstovanou sazeničku nebo získat od známých odkopek.
K domácímu pěstování si nachystejte větší nádobu a vhodný lehčí substrát. Zálivka by měla být vcelku hojná. Umístěte ho někam do polostínu. A jak už je napsáno v úvodu, je nutné rostlinu přihnojovat, jinak se jí nebude dařit dobře. Přeci jen není ve volné půdě, odkud si může vzít živin, co hrdlo ráčí.
Zdroje: petrazahradnici.cz, www.poradte.cz, www.bylinkyprovsechny.cz