Lichořeřišnice neboli kapucínka

Výrazná květina pochází z Jižní Ameriky, kde ji s oblibou používali už staří Inkové k léčení mnoha zdravotních neduhů. Tehdy ji využívali hlavně v čerstvém stavu k hojení zanícených ran, ale znali i sílu jejich odvarů, které zabíraly na nachlazení a vnitřní záněty organismu. Rostlina pro ně však byla i výrazným kořením do mnoha pokrmů.

K nám do Evropy se lichořeřišnice dostala roku 1864 díky španělským mořeplavcům a zpočátku sloužila pouze jako exotický okrasný doplněk luxusních zahrad těch nejbohatších vrstev. Až postupem času došlo k využívání jejích léčivých účinků, které dodnes využívají mnohé farmaceutické společnosti. Ovšem nemusíte se spoléhat jen na koupené léky či přírodní doplňky. Jednoduše využijte léčivou sílu lichořeřišnice ze své zahrádky. Použít lze totiž naprosto celou rostlinu.

Lichořeřišnice roste skoro sama

Naprosto nenáročná rostlina s charakteristickými žlutooranžovými květy je nepřehlédnutelnou ozdobou každé terasy nebo zahrady po celé léto a pěstovat ji může i naprostý začátečník. Její nádherné dlouhé poléhavé nebo pnoucí výhony vytvářejí opravdu jedinečnou atmosféru. Zajímavé jsou i kulovité listy na dlouhých řapících. Nejlépe se lichořeřišnici daří na slunných místech v dobře propustné půdě s vydatnou zálivkou.

Lék se širokou škálou využití

V domácnosti velice dobře zužitkujete nejen její plody a semena, ale i listy a květy. Jsou totiž chutné a zároveň léčivé. Lichořeřišnice je skvělou zásobárnou vitamínu C a zároveň i podle vědeckých studií perfektní přírodní antibiotikum a antivirotikum. Je velice účinným prostředkem, který si snadno poradí dokonce se 46 kmeny nežádoucích bakterií a plísní, a proto se využívá k léčbě mnoha nepříjemných a obtížných chorob.

Lichořeřišnice čistí krev

Bylinka je ve své podstatě výborným čistícím prostředkem, který umí z lidského těla odstranit vše škodlivé a nepotřebné. Dokonce zbavuje krev mikročástí virů, které putují v celém oběhovém systému nebo od zbytků léčiv. Lichořeřišnice to umí nejen se záněty dýchacího ústrojí, močových cest, ale i vaječníků a ledvin. Pravidelná konzumace lichořeřišnice vám pomůže i s likvidací bakterií Salmonely, což je teď v létě poměrně aktuální. Dokonce ji lze využít při běžných poraněních kůže, kdy dezinfikuje a urychluje hojení. Pokud řešíte potíže se špatným růstem či vypadáváním vlasů, i tady má své zastoupení lichořeřišnice. Často bývá obsažena ve vlasových vodách.

Mějte vždy doma po ruce léčivou tinkturu

Tento blahodárný lék se hodí do každé domácí lékárničky. Toto přírodní antibiotikum zničí většinu nepříjemných stafylokoků, streptokoků a nežádoucích bakterií, které často recidivují, a proto funguje i jako perfektní účinná prevence. Tinktura začíná působit už dvě hodiny po požití.

Tinktura z lichořeřišnice

Semínka, nať i květy nakrájejte či podrťte na menší kousky a zalijte je ve sterilní skleněné nádobě 60-85 % alkoholem. Po uzavření nechte roztok louhovat zhruba tak 14 dní na teplém místě, ale vyhněte se přímým slunečním paprskům. Směs každý den kontrolujte a lehce jí protřepejte, aby se urychlilo uvolňování cenných látek. Na závěr vzniklou léčivou tinkturu přeceďte do tmavé skleněné nádoby a uchovávejte na chladném místě.

Zdroje: www.nkz.cz, www.cestabylin.cz, www.spektrumzdravi.cz, sciencedirect.com