Lípa je od pradávna uctívaný strom, který se tradičně vysazoval uprostřed návsí a byl vždy považován za tzv. „svaté dřevo“. Kvetoucí lípa byla vždy potěšením nejen pro duši, ale i pro zdraví jako nevyčerpatelný zdroj přírodního léčiva s mnoha účinky.

Účinky lipového květu

Nasbírejte si lipový květ, jeho využití je totiž opravdu široké. Perfektně funguje na všechna nachlazení, a protože působí potopudně, dokonale snižuje zvýšenou teplotu i horečku. Pomůže při průduškových katarech, zánětech horních dýchacích cest a také při nepříjemné a zákeřné angíně. Pro své močopudné účinky je lípa dokonalým pomocníkem při nemocech močového ústrojí.

Trápí vás žaludek, žlučník či nějaký jiný problém trávicí soustavy? I v těchto případech není od věci mít po ruce lipový květ. Stejně tak ulevuje lípa od křečí a pozitivně ovlivňuje celý cévní systém. Dokonce můžete lipový čaj využít jako prevenci na správný krevní tlak. Odvar lze použít i zevně na problematickou pokožku, protože má stahující a zvláčňující účinky. Uspokojte i své chuťové buňky a uchovejte si sílu lípy na zimu podle receptu našich babiček.

Vyrobte si klasický lipový likér

Potřebné ingredience:

  • 1 l vody
  • 500 g krupicového cukru
  • 1/2 l lihu ( z lékárny) nebo 1 l vodky
  • 3 větší hrsti čerstvého lipového květu

Jak na to?

Natrhané lipové květy doma rozložte na čistý papír a nechejte je pár hodin odpočívat. Postupně z nich vyleze všechen případný hmyz. Kvítky nikdy neomývejte, přišli byste o všechen drahocenný pyl. Následně zbavte květy stonků a vložte je do velké nádoby. Nakonec je zalijte lihem nebo vodkou a nechte minimálně 2 týdny naložené. Každý den lehce promíchejte nebo protřepte.

Po uplynutí stanovené doby směs s lipovým květem přeceďte. Zároveň si svařte vodu s cukrem a nechte roztok vychladnout. Nakonec smíchejte s lipovým výluhem a nechte ještě několik týdnů zrát. Poté nalijte likér do uzavíratelných sklenic či lahví a uchovávejte na suchém a temném místě.

Zkuste i lipový sirup s citronem neboli lipový „med"

Pokud chcete sílu lipových květů uchovat bez použití alkoholu, zkuste lipový sirup.

Potřebné ingredience:

  • 5 hrstí lipových květů
  • šťáva ze 2 citronů
  • cukr dle preference hustoty
  • horká voda

Postup

Lipové květy nechte pár hodin odležet jako v předešlém receptu, zalijte je horkou vodou a přidejte šťávu z obou citronů. Můžete použít i celé citrony nakrájené na kolečka. Uložte na 2 dny na temné a chladné místo. Poté směs přeceďte přes plátýnko a květy řádně vymačkejte. Na sirup následně výluh krátce povařte společně s cukrem. Pokud chcete hustší konzistenci, vařte tak dlouho, dokud nedosáhnete požadované hustoty medu. Pak nalijte do sklenic a uzavřete víčkem. Uchovávejte v chladu a temnu.

Zdroje: www.carujeme.cz, www.abecedazahrady.dama.cz, www.prozdravi.cz